HINA / Rade PRELIĆ / TANJUG

Dodik: RS će dati suglasnost na protokol o primjeni SSP

Republika Srpska dat će suglasnost za potpisivanje Protokola o prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, potvrdio je u četvrtak u Beogradu Milorad Dodik, predsjednik tog bosanskogercegovačkog entiteta.

Poslije sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da je u razgovoru s njemačkim ministrom za poljoprivredu Christianom Schmidtom u utorak došao do tog zaključka i da će razgovarati s poljoprivrednicima.

Predstavnici RS nisu ranije pristali potpisati Protokol tvrdeći da bi im to nanijelo višemilijunske štete.

Dodik je zahvalio srbijanskom premijeru što je organizirao sastanak s njemačkim ministrom za poljoprivredu s kojim je razgovarao kako “nadoknaditi gubitke koje će Bosna i Hercegovina imati zbog potpisivanja SSP”.

Dodik i Vučić potvrdili su u četvrtak i da će Srbija i Republika Srpska u kolovozu zajedno obilježiti godišnjicu progona Srba s područja Hrvatske i samoproglašene Srpske Krajine, kao i 75 godina od stradanja Srba u Jasenovcu.

Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu obavijestio da će, kao i lani, 4. kolovoza u naselju Busije, koje je potpuno izbjegličko naselje, organizirati zajedničko obilježavanje progona Srba iz Hrvatske na kojem se očekuju tisuće ljudi.

“Obilježit ćemo stradanja na dostojanstven način, ne pozivajući nikoga na osvetu i sukobe, već na život i razumijevanje prošlosti, da nam se slično ne ponovi u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dva tjedna poslije, na pravoslavni praznik Preobraženje 19. kolovoza u Gradini, zajednički će se obilježiti 75 godina od početka stradanja Srba u “monstruoznom nacističkom logoru Jasenovac”, rekao je srbijanski premijer.

Poručio je da će vrata Beograda uvijek ostati otvorena za bošnjačke političare, ali i da on nikada nikoga neće nagovarati i tjerati na razgovor i suradnju.

“Za razgovor je potrebno dvoje”, odgovorio je Vučić na pitanje kakvi su njegovi odnosi s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Milorad Dodik je rekao je da se pomoć Srbije osjeća u RS i da je ta pomoć ključna te je istaknuo da državna politika Srbije i RS nikada nije usmjerena protiv interesa ili na štetu drugih naroda u regiji.

Komentiraj