Dodijeljene nagrade 45. varaždinskih baroknih večeri

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u srijedu navečer dodijeljene su nagrade 45. varaždinskih baroknih večeri “Ivan Lukačić” i “Jurica Murai”.

Tročlani žiri, u kojem su bili profesori Nataša Maričić, Dada Ruža i Predrag Šantek odlučio je da nagradu “Ivan Lukačić” za muzikološki rad dobivaju Katarina Livljanić i ansambl Dialogos za glazbeno-scensku obradu i izvedbu Judite, biblijske pripovijesti prema tekstu Marka Marulića. Nagrada “Ivan Lukačić” za najviši izvođački domet ansambla dodijeljena je francuskome vokalnom ansamblu De Caelis, specijaliziranom za vokalnu srednjovjekovnu glazbu a cappella. Nagrada “Jurica Murai” za najbolju interpretaciju dodijeljena je svjetski poznatome, uglednom francuskom čembalistu Pierru Hantaiju za “Koncert pod svijećama”.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić rekao je na svečanosti u varaždinskoj Gradskoj vijećnici kako je taj festival obogatila zemlja partner Francuska.

 

  • “Svi su bili sjajni, i Francuzi, i Amerikanci, i Hrvati, i žiri je zaista imao težak zadatak. Nagrađena imena su u svjetskom vrhu i u Varaždinu su pokazala svoje umijeće”, istaknuo je.

 

Varaždinske barokne večeri završavaju sutra svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije, Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” i zbora varaždinske katedrale “Chorus Angelicus” te solista Lidije Horvat-Dunjko, Martine Zadro, Martine Gojčeta-Silić, Domagoja Dorotića i Luciana Batinića pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, dugogodišnjeg ravnatelja varaždinskoga baroknog festivala. Bit će izvedena Mozartova Krunidbena misa u C-duru i Brucknerov “Te Deum”.

U 14 dana 45. varaždinskih baroknih večeri održano je 26 koncerata u Varaždinu, Trakošćanu, Novome Marofu, Ludbregu, Sv. Jurju na Bregu, Krapini, Križevcima, Prelogu i Varaždinskim Toplicama. U popratnom programu festivala održani su 20. međunarodna izložba cvijeća, međunarodni znanstveni skup i izložba varaždinskoga Gradskog muzeja o 45 festivalskih godišta te međunarodna kulinarska izložba u Trakošćanu.

Komentiraj