Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere upozorio je u srijedu da bi Njemačka morala biti spremna na daljnje napade malih grupa i radikaliziranih ‘vukova samotnjaka’.

U ponedjeljak je 17-godišnjak iz Afganistana napao putnike u vlaku u južnoj Bavarskoj, pri čemu je ozlijeđeno petero ljudi, od čega je dvoje još uvijek u kritičnom stanju. Napadač je stigao u Njemačku prošle godine u izbjegličkom valu. Napad je izvršio nožem i sjekirom, a ubijen je u policijskoj pucnjavi. U utorak je objavljen i video na kojem napadač ističe da je vojnik Islamske države.

Maiziere je rekao da je tinejdžer zaveden propagandom Islamske države, ali napominje kako nema dokaza da je djelovao po njihovim zapovjedima. Svjedoci su kazali da je napadač, 17-godišnji Muhammad Riyadh, uzviknuo “Allahu Akbar” tri puta tijekom napada. Policija je u njegovoj sobi našla zastavu Islamske države. Ipak, nije bio poznat njemčakim sigurnosnim službama.

“Ne možete reći da ne postoji povezanost između izbjeglica i terorizma, ali opasnost je bila velika i prije i dalje je velika, neovisno o izbjeglicama”, rekao je Thomas de Maiziere.

Komentiraj