Predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Anto Đapić u srijedu je na konferenciji za novinare u Osijeku, govoreći o stanju kulture u tome gradu, upozorio i na potrebu vraćanja statusa samostalne muzejske ustanove Arheološkom muzeju koji je ukinut 2012. godine kada je pripojen Muzeju Slavonije.

Đapić je novinare izvijestio da je krajem veljače ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek uputio o tome dopis jer smatra da se Arheološkom muzeju treba vratiti status samostalne ustanove.

Podsjetio je da je taj status ukinut 2012. godine u vrijeme vlade Zorana Milanovića te da je tada Arheološki muzej pripojen Muzeju Slavonije premda je riječ o jedinom takvom muzeju na ovome području.

Na potrebu ponovnoga osnivanja takvoga muzeja kao samostalne muzejske ustanove, smatra Đapić, ukazuje i činjenica da oko 50 posto fundusa svih muzeja u Slavniji čine upravo arheološki nalazi.

Kako je rekao, ministrica Obuljen Koržinek u odgovoru na njegov dopis navela je kako smatra da pri ukidanju statusa samostalne ustanove osječkom Arheloškom muzeju 2012. godine nije provedena stručna javna rasprava te kako drži da bi ukupna arheološka struka podržala ponovno ustrojavanje toga muzeja kao samostalne institucije.

Istaknuvši da pozdravlja ovakav stav ministrice kulture, Đapić je najavio da će u dogovoru s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem ministricu pozvati u što skoriji posjet Osijeku kako bi se otvorila stručna javna rasprava o tome problemu, ali i porazgovaralo o drugim pitanjima veznim uz odnos s Ministarstvom kulture.

Podsjetio je kako je ministrica Obuljen Koržinek osječkom HNK-u ukinula 600 tisuća kuna već pripremljenih sredstava za potporu programima i obnovu kazališta, koje je odobrio njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović te upozorio da Ministarstvo kulture ove godine neće odvojiti ni kune za programe Osječkog ljeta kulture (OLJK), što drži neprihatljivim.

Đapić drži kako je OLJK potrebno “uključiti u pristojnu razinu sufinanciranja od strane Ministarstva kulture”, jer je riječ o priredbi koja ima vrlo sličnu formu i strukturu kao i druge takve priredbe u Hrvatskoj, a koja je, u protekle tri godine, od nadležnog Ministarstva, ukupno dobila oko 140 tisuća kuna.

Osijek želimo pretvoriti u grad kontinentalnog turizma, u kojem kultura, u suradnji s hrvatskom Vladom, može postati prvorazredan proizvod, rekao je Đapić dodavši kako “ovdje ne skrećemo stvar na ideologiju, već na stanje kulture u Osijeku i odnos hrvatske Vlade prema kulturi u ovome gradu”.

Komentiraj