EPA/MAXIM SHIPENKOV

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić besmislenim je nazvao njavae Hrvatske o blokadi otvaranja poglavlja Srbije sa Europskom unijom. Hrvatskoj je također poručio da prvo riješi granične sporove sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom, osvrčući se na izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, koji je rekao da je teško postići kompromis kada su pregovori o graničnom prijelazi godinama u zastoju.

“Hrvatska je prije nekoliko godina imala želju iskazati svoj stav. Radi se o dokumentu Sabora da bilateralni odnosi i bilateralne teme neće ugrožavati njene odnose sa Srbima i da neće usporavati europske integracije Srbije”, rekao je Dačić za Radio Beograd dodajući kako se odnosi sa Srbijom u Hrvatskoj očito koriste kao lak mehanizam za unutarnju političku borbu.

Takve poruke iz Hrvatske, smatra Dačić, samo kompliciraju odnose i uvejren je da se to ne uklapa u politiku koju je nova hrvatska Vlada isticala. Dodaje i kako su napadali bivšeg premijera Zorana Milanovića da je on bio uzrok za probleme sa Srbijom.

“Spremni smo probleme rješavati dijalogom, ali nismo spremni na ucjene iz Hrvatske koja je daleko od toga da Srbiji može davati lekcije o položaju nacionalnih manjina. To su besmislene prijetnje Hrvatske i siguran sam da neće naići na podršku niti jedne države članice Europske unije”, kaže Dačić.

Komentirajući izjavu Mire Kovača, Dačić je rekao da kompromis nije da sve bude kako jedna strana želi. “Moj dobronamjeran savjet za Hrvatsku je da ne umišlja da je nekakva svjetska sila jer to nije, daleko od toga… Može ona postaviti uvjete Srbiji, ali postavljali su i druge uvjete i zahtjeve. Prošli su kao prilikom graničnog spora, kada je EU stala na stranu Srbije”, ističe Dačić.

“Mislim da smo ratove i borbe ostavili za nama. Osim ako netko misli da je smisao života borba protiv Srbije. Što se nas tiče, oni nam uopće nisu važni. Oni misle da se Srbi bude i odlaze na spavanje sa mislima kako naštetiti Hrvatskoj”, poručuje šef srbijanske diplomacije.

Zaključio je kako je sve to politička manipulacija i pokušaj da se dobije pokoji politički poen. “To nije ozbiljna državna politika”, poručuje.

Komentiraj