FaH

CRO DEMOSKOP: Strašan pad MOST-a , samo HDZ-ovi birači misle da zemlja ide u dobrom smjeru

Formiranje Vlade nije dovelo do značajnih pomaka u odnosu između lijeve  i desne koalicije, no definitivni gubitnik je Most, kojem podrška birača i dalje pada – pokazalo je redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop agencije Promocije plus, javlja HRT.

Više od polovice građana, njih 58,6%, smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a jedinu razliku čine birači HDZ-a kojih većina misli da Hrvatska ide u dobrom smjeru.

Novo istraživanje bilježi pad potpore MOST-u, a poras neodlučnih birača.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače na ljestvici preferencija koalicijskih lista Domoljubna bi koalicija bila u blagoj prednosti u odnosu na lijevo-liberalnu koaliciju Hrvatska raste i bila bi relativni pobjednik u izborima (u deset izbornih jedinica, bez dijaspore i manjinskih lista). HDZ-ova Domoljubna koalicija je prva s izborom od 32,7 posto glasova, dok je SDP-ova koalicija Hrvatska raste na drugom mjestu s izborom od 32,3 posto. Najveće iznenađenje posljednjih parlamentarnih izbora, Most nezavisnih lista je na trećem mjestu s 9,1 posto. Tako se Mostu u dva postizborna mjesečna istraživanja istopila potpora za 6,3 bodova.

Na ljestvici s rangom samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 30,0%, a SDP s 28,8%. I na ovoj je ljestvici Most zabilježio pad izborne podrške od 2,6 postotnih bodova u mjesec dana. Živi je zid s 3,1% na četvrtom mjestu, a slijedi HNS s 2,4 posto.

Kolinda i dalje najpopularnija

Najpozitivnija političarka i dalje je predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović. Nju podržava 24,6% ispitanih. Zoran Milanović je na drugom mjestu s 10,3 posto, dok je premijer Tihomir Orešković treći s izborom od 9,9 posto. Na četvrtom je mjestu u ovomjesečnom istraživanju Josip Leko s izborom od 7,2 posto, a slijedi Božo Petrov s izborom od 4,7 posto.

Nema promjena ni na listi najnegativnijih političara. Vrh ljestvice drži Tomislav Karamarko s 30,5%, a iza njega je Milanović s 28,5%.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca jedna tema prekriva skoro polovicu: izbor nove Vlade premijera Tihomira Oreškovića (47,2%). Slijede dvije teme s izborom većim od 10 posto: bronca rukometaša na EP u Poljskoj (17,0%) i slučaj ministra Crnoje i njegova ostavka (12,1%).

Smjer kretanja zemlje podupire 24,1 posto građana, dok ih 58,6 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 17,3 posto.

O smjeru Hrvatske najoptimističniji su glasači stranaka koje čine trenutnu parlamentarnu većinu. Da se opće stanje u zemlji kreće u dobrom smjeru smatra više od dvije trećine birača HDZ-a (67,9%), ali znatno manje birača Stranke Milana Bandića (36,4%), Mosta (31,3%) i HSS-a (27,3%).

Obrnuta je situacija među glasačima opozicije. Samo 4 posto glasača Živog zida smatra da se stanje razvija u dobrom smjeru, a među glasačima SDP-a njih 6,5 posto, Oraha 10 posto.

Komentiraj