FaH

CRNADAK: Neće biti nikakvog referenduma o odvajanju RS od BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hrcegovine Igor Crnadak ustvrdio je u četvrtak kako neće biti nikakvog referenduma o odvajanju Republike Srpske od BiH ali je istodobno upozorio kako već sama nagađanja da bi se to moglo dogoditi izazivaju zabrinutost u međunarodnoj zajednici, uključujući Ujedinjene narode.

Crnadak je ovo izjavio na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci koju je održao nakon povratka iz New Yorka gdje se sastao s novim Glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom a potvrdio je kako mu je i tijekom razgovora s prvim čovjekom svjetske organizacije postavljeno upravo pitanje o mogućem otcjepljenju RS od BiH.

“Na sastanku nam je rečeno da je nova administracija (UN) zabrinuta zbog mogućnosti referenduma o nezavisnosti RS. Ja sam jasno stavio do znanja da mi koji živimo u RS, volimo RS i ne može biti igranja s (njenim) teritorijem ali i da referenduma za nezavisnost neće biti i da ljudi u okviru Daytona žele graditi svoju budućnost”, izjavio je Crnadak.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije najavio je kako će se u predstojećem razdoblju sastati sa predstavnicima svih država koje čine Vijeće sigurnosti UN i nastojati im pružiti potpune informacije o stanju u BiH.

Referedum “o statusu RS” pominje se u programskoj deklaraciji stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.

“Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Daytonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija RS sukkladno Aneksu IV (ustavu) Daytonskog sporazuma, Narodna skupština RS treba tijekom 2018. raspisati referendum o samostalnom statusu RS”, stoji u deklaraciji SNSD-a usvojenoj u travnju 2015.

Komentiraj