FaH

CENTRI ZA NOVAČENJE: U Francuskoj raspuštene tri muslimanske vjerske grupe osumnjičene za radikalizaciju

U Francuskoj su u srijedu, prvi put nakon džihadističkih napada na Pariz 13. studenoga, raspuštene tri muslimanske udruge iz pariške regije koje se sumnjiči za radikalizaciju i novačenje džihadista, izvijestila je vlada.

“Odlučeno je da se raspuste tri muslimanske kulturne udruge zbog izjava njihovih vođa u posljednjih nekoliko godina u kojima su vjernike pozivali na mržnju i džihad”, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

“U našoj državi nema mjesta za strukture koje provociraju, pozivaju na terorizam ili na mržnju”, kazao je.
Udruge su djelovale kao jezgro džamije u Lagny-sur-Marne, koja se predstavljala kao salafistička, a nakon pretresa u prosincu je zatvorena.
Glasnogovornik vlade Stephane Le Foll rekao da je jedna od udruga djelovala pod nazivom “Povratak izvorima”, dok je druga predstavljala muslimansku udrugu u mjestu Lagny-sur-Marne.
Ovo je prva mjera raspuštanja udruga koje su djelovale u džamijama nakon uspostave izvanrednog stanja poslije napada 13. studenoga.
Ostale džamije i prostori u kojima se muslimanski vjernici okupljaju na molitvi zatvoreni su samo za trajanja izvanrednog stanja koje završava krajem veljače. Grupe koje s njima surađuju nisu raspuštene.
Odluka o raspuštanju, koju može donijeti samo Vijeće ministara, donesena je 2. prosinca, nakon policijske akcije čiji je cilj bila džamija u Lagnyju. Tada je zaplijenjeno streljivo za kalašnjikove, promidžbeni video materijali i “obrazovni materijal”, a džamija je zatvorena zbog radikalizacije, što je presedan.
Salafističkom imamu Mohamedu Hamumiju (34), koji je džamiju vodio do odlaska u Egipat krajem 2014., predbacuje se da je imao “veliku ulogu u indoktrinaciji i novačenju volontera za džihad u Siriji”.

Komentiraj