U utorak se u Cannesu slavio 70. rođendan festivala i tim su povodom organizatori uspjeli okupiti čak 113 osoba iz svijeta filma, bilo da su osvajali Zlatnu palmu, bilo da su osvajali nagradu za najboljeg glumca ili glumicu, bilo da su ovogodišnji ili nekadašnji članovi žirija, bilo da su tijekom godina predstavili svoj rad na festivalu. Tako se na fotografiji, koja je nastala na krovu čuvenog Palaisa, nalazi 11 osvajača Zlatne palme, plus dva osvajača počasne Zlatne palme, nagrađeni glumci i glumice poput Benicia del Tora i Christophera Waltza, te brojni gosti kao što su Oliver Stone, Antonio Banderas, Tilda Swinton, Charlize Theron, Salma Hayek, Nastasja Kinski i tako dalje. Zbog ove svečanosti, u utorak uvečer prikazan je samo jedan film u konkurenciji za Zlatnu palmu i to film „Radiance“ japanske redateljice Naomi Kawase. Uz dužno poštovanje, taj film neće osvojiti Zlatnu palmu.

Prije toga, u popodnevnim satima, na istom krovu okupili su se organizatori festivala i članovi žirija kako bi minutom šutnje odali počast poginulima u terorističkom napadu u Manchesteru. Zbog tog napada, čelnici festivala otkazali su spektakularan vatromet kojim se u utorak trebao obilježiti 70. rođendan festivala. Osim toga, u utorak se u Cannesu trebala održati i velika promocija novog animiranog filma „Cars 3“, ali su ujutro iz kompanije Pixar javili kako zbog događaja u Manchesteru otkazuju sve promotivne aktivnosti.

No, zato se našlo prostora za promociju druge sezone izvrsne serije „Top of the Lake“ redateljice Jane Campion koja je u Cannesu 1993. godine osvojila Zlatnu palmu za film „Piano“. Prva sezona, prikazana 2014. godine, oduševila je kritiku, a tako će biti i s drugom sezonom koja se zove „Top of the Lake: China Girl“. Za one koji nisu upućeni u ovu tv seriju, glavni lik je detektivka Robin (Elisabeth Moss, poznata iz serije „Momci s Madisona“) koja se u drugoj sezoni vraća u Sydney, a u isto vrijeme na gradsku plažu ispliva kofer s tijelom mlade Azijatkinje. Novi lik u seriji je Julia, glumi je Nicole Kidman, koja je sa svojim suprugom usvojila Mary, kćerku detektive Robin koja je nakon silovanja rodila s 15 godina. Ono što je tu važno jest da su tv serije konačno došle u Cannes. Još je prošle godine umjetnički direktor festivala  Thierry Frémaux govorio „Cannes je filmski festival“ aludirajući kako se neće prikazivati tv serije kao što je to već prije počeo raditi festival u Berlinu. Fremaux je popustio i ove godine će, pored druge sezone serije „Top of the Lake“, biti prikazana i serija „Twin Peaks“.

Ušli smo u drugi dio festivala i već se počelo špekulirati s potencijalnim osvajačima nagrada. Prema novinarskom žiriju koji svake godine bira filmski magazin Screen do sada najbolje ocijenjeni film je ruski „Bez ljubavi“ redatelja i scenariste Andreya Zvyagintseva. Ništa to ne mora značiti, prošle godine je uvjerljivo najbolje ocijenjeni film novinarskog žirija magazina Screen bio njemački „Toni Erdmann“, pa na kraju nije osvojio ni jednu nagradu. Međutim, teško je za vjerovati da će se takav apsurd ponoviti i ove godine.

Komentiraj