BUDUĆA VLADA Ivan Penava: ‘Postigli smo dogovor. Novosti više neće dobivati državni novac’

Autor:

23.4.2024., Zagreb - Domovinski pokret predao je kandidacijske liste za Europski parlament. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

HDZ i DP postigli dogovor oko sastavljanja Vlade, podijelili ministarstva. ‘Ostajem gradonačelnik Vukovara do kraja mandata’

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima u stranačkim prostorijama u Zagrebu. Govorio je o ishodima pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranju parlamentarne većine.

“Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora”, rekao je Ivan Penava.

Tri ministarstva, dva potpredsjednika Vlade, 12 državnih tajnika…

Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo gospodarstva”, rekao je.

Upitan je i hoće li on biti ministar.

“Ne. Ostat ću gradonačelnik Vukovara do kraja mandata. O ostalima razgovaramo, za nikoga ne mogu garantirati niti išta potvrditi. Sve je to još u fazi dogovora. Kasnije ćemo imati Predsjedništvo uživo, telefonsku sjednicu smo odradili. Imena će doći na red vrlo brzo. Trudit ćemo se imati nekoliko kandidata za sve pozicije, dobro ih filtrirati”, kazao je Penava i nastavio:

“Dogovorena je i kvota koja će se primjenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premijera iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika Sabora”, rekao je.

“Imamo dogovorena dva potpredsjednika Vlade, govorimo o 9,10,11,12, državnih tajnika. Trenutno govorimo okvirno. Imena nismo još odredili, no ona će doći brzo na red. U pitanju su ozbiljne stvari, ne bismo tu htjeli igrati pasivnu ulogu. Radi se o teškim resorima, Hrvatska tu nema vremena za gubiti”, rekao je.

‘Imamo problem sa SDSS-om, ali ne sa srpskom manjinom’

Na pitanje o resoru energetike, za koji su mnogi optuživali Domovinski pokret da ga se želi dočepati, rekao je kako su odabrali gospodarstvo ‘u punom smislu te riječi, jer smatramo da imamo puno toga za reći’.

‘Potrebno je rasteretiti onu ideju opisanu u kratici ABC – Anything But Croatia’, rekao je.

Komentirajući ‘žaljenje članstva što nemamo Ministarstvo kulture i unutrašnjih poslova’, rekao je kako moraju uvažiti izborne rezultate, sukladno snazi i dogovorenom postotku.

“Najlogičniji je bio dogovor da prvi i treći poslože stabilnu većinu. Velik broj ljudi je imao svoje vizije i planove, ali treba biti realan i da od 76 imate jedan dio i tu treba pokušati usmjeriti kurs na našu stranu. Ukoliko imamo Plenkovića i činjenicu da je upravljao Hrvatskom u protekla dva mandata i da se nastavi kontinuitet takvog vođenja Hrvatske, logika da kurs treba usmjeriti je sasvim logično. Korekciju kursa Hrvatske jedino možemo napraviti kroz participaciju u vlasti”, rekao je.

‘Novosti napadaju državu – državnim novcem’

“Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća ugodno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive”, ustvrdio je Penava.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, no nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama.

Još jednom je ponovio da list Novosti napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila točka prijepora. ‘Na tome da se taj list više ne financira iz proračuna smo inzistirali i takva jamstva smo dobili’, rekao je.

Pitanje financiranja srpskih Novosti

Ostaje točka na kojoj ćemo inzistirati, a to je pitanje financiranje tiskovina poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod krinkom nacionalnih manjina, gospoda draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo inzistirati”, rekao je.

 

VRATILO SE DITE MATERI Pljušte reakcije nakon dogovora HDZ-a i DP-a: Evo što nam kažu Ahmetović, Raspudić, Pavliček, Bosanac…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.