VRATILO SE DITE MATERI Pljušte reakcije nakon dogovora HDZ-a i DP-a: Evo što nam kažu Ahmetović, Raspudić, Pavliček, Bosanac…

Autor:

03.05.2024., Vukovar - Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic sudjelovao je na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Grada Vukovara u povodu obiljezavanja Dana grada. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

“Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade”, poručili su u srijedu iz HDZ-a.


‘Ostajem gradonačelnik Vukovara do kraja mandata’

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava dao je izjavu medijima u stranačkim prostorijama u Zagrebu. Govorio je o ishodima pregovora oko sastavljanja nove Vlade i formiranju parlamentarne većine.

“Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na temelju DP-a, HDZ-a, dijela manjina i partnera. Što se tiče resora što nam je drugi korak nakon sastavljanja većine, govorimo o tri ključna resora”, rekao je Ivan Penava.

Tri ministarstva, dva potpredsjednika Vlade, 12 državnih tajnika…

“Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajuću razinu kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo gospodarstva”, rekao je.

Novinarima je potvrdio da nije povukao kaznenu prijavu protiv premijera Andreja Plenkovića.


Više ministarstava i članova vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković otkrio je da će DP-u pripasti tri ministarstva te je najavio osnivanje novog Ministarstva demografije i redukciju Ministarstva gospodarstva.

Plenković je rekao da su oni i DP dogovorili partnerstvo za skupljanje potpisa za njega kao mandatara.

“Zato smo jedni od prvih na razini EU koje uvode Ministarstvo za demografiju. Kao Vlada smo predložili Saboru usvajanje strategije demografske revitalizacije. To je prvi resor“, rekao je.

Drugi je Ministarstvo poljoprivrede s obzirom na to da je DP mahom baziran u Slavoniji. Za to ministarstvo su pokazali poseban interes pa smo postigli dogovor da oni predlože kandidata za ministra”, nastavio je.

Treći je da se trenutno jako veliko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podijeli na pola i da pola tog budućeg novog ministarstva preuzme kandidat ili kandidatkinja DP-a, no nismo komunicirali o imenu tog ministra”, dodao je.

Onaj član Vlade koji bude ministar demografije bit će i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja jer to nije posao jednoga resora”, naveo je i potvrdio da će nova Vlada imati više ministarstava.


Marijan Pavliček (HS) za nacional.hr: Dite se vratilo materi

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista za nacional.hr rekao je da su se dogovorili HDZ 1 i HDZ 2. “DP? Dite se vratilo materi. Ono što je najbitnije, ništa se neće promijeniti novom većinom. Je li pitanje korupcije uopće bilo tema razgovora? Ivan Turudić ostat će na čelu DORH-a. I dalje ćemo biti zarobljeni u koruptivnoj hobotnici”.

DP je imao podsjeća, žestoku retoriku protiv HDZ-a u zadnje vrijeme. “Ovim činom iznevjerili su svoje birače. Mnogi su zažalili što su dali potporu… Govorili su da su treći put, a pokazalo se da od toga nema ništa”, dodao je.

Ukazivat će, ističe Pavliček, na sve anomalije u društvu. “Davat ćemo konstruktivne prijedloge kao i do sad”, zaključio je.

Za taleviziju N1 Marijan Pavliček je izjavio da ljudi iz DP-a zaslužuju Oskara za glumu zadnjih četiri godine, optužujući ih da su izdali svoje birače.

“Podnosili su prijavu protiv Andreja Plenkovića, proglašavali ga veleizdajnikom, njegovu vladu veleizdajničkom, tražili ostavku ministra Medveda, a danas, gle čuda, koaliraju s Andrejom Plenkovićem, i dobivaju još jedno ministarstvo. A što drugo, nego energetike“, kaže.

“Bojim se da su razočarali brojne svoje birače jer su cijelo vrijeme govorili da su oni “treći put”, da neće ni s jednim ni s drugima, a ipak se pokazalo da su oni HDZ broj 2 – dite se vratilo materi”, zaključio je Pavliček za N1.


Gordan Bosanac (Možemo) za nacional.hr: Puhat ćemo im za vratom…

“To nije ništa neočekivano. U kampanji smo rekli da će DP biti taj koji će napraviti većinu. Sad gledamo i čekamo sastav Vlade i ministre pa ćemo krenuti s reakcijama”, rekao je Gordan Bosanac za nacional.hr.

Na pitanje hoće li biti oštra oporba, odgovorio je: “Prvo nek’ izglasaju Vladu. Ne da ćemo biti oštra, bit ćemo super oštra oporba. Već sad ovo što smo čuli, u pripremama za tu Vladu, zvuči jako, jako loše. Sigurno ćemo im puhati za vratom“.


SDP prozvao Plenkovića

“Bilo je na -50%, nije mogao odoljeti!”, objavio je SDP uz fotografiju Plenkovića na kojoj piše ‘ljudi, otkupio sam većinu’.


Mirela Ahmetović (SDP) za nacional.hr: Sretno svima koji slave

“Nisam imala dvojbe da će se HDZ i DP na kraju dogovoriti. Zov novca i vlasti bio je jednostavno jači. Kolika je principijelnost nove većine dovoljno govori činjenica da tu Vladu iz sjene podupiru i manjinski zastupnici koji će dati potpisa ‘koliko treba’. Citirala bih g. Pupovca koji je rekao kako oni podržavaju Andreja Plenkovića, ali ne i koaliciju s DP-om. Kao da je Andrej Plenković neko transcedentalno biće koje je učinilo da DP-ovci budu nevidljivi, ali su ipak tu negdje. Moram otkloniti narativ koji se sada stvara u javnosti da je za ulazak DP-a u Vladu kriva dosadašnja opozicija, ponajviše SDP”, navodi Mirela Ahmetović za nacional.hr i dodaje:

To je PR maskirovka onih koji sada moraju opravdati vlastito moralno srozavanje, a da budem potpuno otvorena, tu mislim na DP i manjinske zastupnike. Ponovno je na djelu najobičnija politička trgovina u režiji Andreja Plenkovića. Sretno svima koji slave, Hrvatska razloga za slavlje nema. SDP će biti konstruktivna, ali oštra oporba koja će prokazivati sav nemoral nove vlasti, ali na tragu svog programa nuditi rješenja za poboljšanje života svih građana”.


Nino Raspudić za nacional.hr: Potpuno očekivano

“Potpuno očekivano. Javno sam govorio da je očito dogovor postojao i prije izbora ako se stvari ovako raspletu. Tako da, to može iznenaditi samo dio birača DP-a”, rekao je Raspudić za nacional.hr.

Mislite li da je DP dobio sve ono što je tražio, upitan je.

“Ono što je važno – DP je, u osnovi, jedan biznis-projekt i priča napravljena za jednokratno uzimanje plijena koje im je prošli put za dlaku izmaknulo, a sad im se dogodilo. Sva domoljubna priča i glazura vrlo brzo će se raplinuti. Sad se treba fokusirati na to gdje je novac, odnosno kako će raspodijeliti javna poduzeća, nadzorne odbore, agencije… Finta oko Ministarstva kulture i ostalog je zabava za sitnu raju”, odgovorio je.


Zurovec: DP je gurnut u krilo HDZ-a nakon što Možemo nije htio podržati Penavu za predsjednika sabora

To je bilo izvjesno zbog nekoliko stvari, čim je u javnosti rečeno da se Penavu neće podržati od strane stranke Možemo za predsjednika sabora, gurnut je DP do kraja u krilo HDZ-a. S obzirom na 14 zastupnika i poziciju na desnici, dogovor je bio izvjestan. Da se nije dogodio, imali bi nove izbore”, rekao je za Index Dario Zurovec.


Bartulica: Vrijeme je da se prestanemo ispričavati

“Digla se velika moralna panika oko SDSS-a i Pupovca.

Kao zemlja moramo se emancipirati od nekih kompleksa.

Hrvatska je sve zrelija demokracija, funkcioniramo unutar EU već više od 10 godina i prošlo je vrijeme da se nekima dokazujemo, pogotovo po pitanju nacionalnih manjina.

Mislim da se oni dobro osjećaju u Hrvatskoj i da imaju veća prava nego u nekim drugim zemljama. Vrijeme je da se prestanemo ispričavati!”, napisao je Stjepo Bartulica (DP) na platformi X.


Grbin: Ne iznenađuje me dogovor

“S obzirom na izjave od prije nekoliko dana i da je ključni uvjet DP-a bila segregacija pripadnika jedne nacionalne manjine HDZ bio ispoštovati, uopće me ne iznenađuje da su se oko drugih stvari mogli dogovoriti.Naravno da ne znamo sve detalje, ali sudeći po zahtjevima DP-a koji su bili izrečeni, mene je malo strah što će biti s hranom, strujom i gorivom za hrvatske građane. Detaljnije ćemo moći govoriti kada budu konkretno poznato o koji mse točno resorima radi te osobama koje će dužnosti obnašati”, rekao je za Index Peđa Grbin.


Dalija Orešković: HDZ 1941.

Kekin: Najavljivano se i ostvarilo. Grozimo se od skretanja udesno

“Vidimo da se najavljivano i ostvarilo. Vidimo da se većina sklopila, a i oni koji u toj većini neće biti i to predstavlja poraz Andreja Plenkovića koji je većinu sklapao s onima s kojima se mjesecima prije toga javno vrijeđao na najgrublje moguće načine. Jedni druge su nazivali kriminalcima i teroristima”, rekla je za Index Ivana Kekin.

“Mi ćemo iz oporbe morati burno motriti u kojem će smjeru krenuti Hrvatska. S obzirom na najave koje su dolazile iz Domovinskog pokreta i s obzirom na njihove prioritete koji uključuju primjerice deratifikaciju Istanbulske konvencije u zemlji u kojoj su u mjesec dana ubijene četiri žene, grozimo se od skretanja u desno.
Izrazito nas zabrinjava, s obzirom na spekulacije koja ih ministarstva zanimaju, i ako je istina da su među njima poljoprivreda i energetike, u kojem će to smjeru ići. Bojimo se da će cijenu ove Plenkovićeve vlade itekako platiti građani ne samo u ideološkom kretanju ove zemlje nego i u povećanju računa”, rekla je.

Sve bitne vijesti, analize i komentare o formiranju parlamentarne većine možete pročitati u linku ispod teksta

STIGLA POTVRDA! Oglasio se HDZ: Postignut je dogovor s Domovinskim pokretom!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 2 mjeseca

Svekoliki publikum, neću vam napisati velikim slovima da je DP HDZ. Oporba je i dalje nejedinstvena i heterogena posvađana međusobno, jedni druge ne mogu smisliti. Pavliček je u pravu "Vratilo se dite materi". SDP će teško organizacijski preživjeti ovaj poraz, slijedit će ostavke. Ono što nitko u SDP u neće shvatiti su dvije stvari: prva da oni nemaju veze sa socijaldemokracijom već su tvrda desnica. Druga činjenica da i dalje kroz SDP upravljaju stari ministri Kukuriku koalicije... znamo kako je ta koalicija doživljena. Mežemo, Nemežemo, Mažemo ili kako vam drago jest sekta, nebitno je kako će se ponašati već su se pokazali u Zagrebu. Oni su sve samo nisu ljevica i ne spadaju u ljevicu. Kako god bilo da bilo, još generalno sranje nije gotovo.