BANOŽIĆ NAKON NESREĆE ‘Nisam pretjecao i nisam bio pijan. To nije alkohol iz moje krvi’

Autor:

Photo: RTL

Prije tri i pol tjedna podignuta je optužnica protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Marija Banožića. Optužen je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio 41-godišnji vozač i otac dviju djevojčica Goran Šarić.

Slučaj je to koji je zgrozio javnost. RTL Dosje donosi detalje rekonstrukcije nesreće, a ekskluzivne informacije otkriva i ključni svjedok – vozač tegljača koji izravno tereti Banožića.

Prvi javni istup nakon nesreće

Prvi put nakon nesreće progovara i bivši ministar Banožić. U velikom intervjuu za RTL Danas otkriva osjeća li se krivim, poznaje li poginulog Šarića i kako će se braniti u postupku u kojem mu prijeti do 8 godina zatvora.

Na početku je komentirao je li svjestan da ga je ova nesreća obilježila za cijeli život.

“Naravno da jesam i zato sam rekao da tražim istinu. Znači, ja nisam ušao u sudski proces da bih ja iskrivio nešto što nije istina, ja želim upravo da struka kaže svoje i tako da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak, odnosno sam kut sudara i tada će se vidjeti da su mnoge stvari izrečene, a nisu točne”, rekao je Banožić za RTL Danas.

Zadobio brojne ozljede

Banožić je ustvrdio kako je zadobio brojne ozljede u nesreći te da mu je desna noga bila polomljena na tri mjesta. Imao je polomljenih 7-.8 rebara, vodu u plućima, ključnu kost u ramenu.

“Imao sam po licu 20-ak nekakvih ozljeda, ožiljaka odnosno šivanja. Isto tako, straga je došao nekakav udarac koji je napravio i veliku ozljedu mozga. Imao sam tu sreću, liječničko osoblje koje je bilo je reagiralo i pravovremeno i na način na koje je reagiralo tako da se dogodilo i to buđenje osam dana poslije same nezgode. Ali, prolazim fizikalne terapije i vjerujem da će to sve sjesti na svoje mjesto”, ispričao je Andriji Jarku.

Na pitanje čega se prvo sjeća, odgovorio je: “Pa prvo mi je došlo upravo to da sam vidio bolnicu oko sebe, vidio sam medicinsko osoblje i vidio sam osiguranje koje je brinulo. Mislim da kad bi se sada ovako do kraja premotalo, da su mi tajili tih prvi dan ili dva što se uistinu dogodilo”.

Prisjećanje događaja

Upitan sjeća li se točno tog kobnog trenutka, bivši ministar je potvrdno odgovorio.

“Dakle, ono što mogu reći je da nakon svoje vožnje koja je išla u pravcu prema Županji, nakon kamiona koji je vozio ispred mene nekakvih 100 metara, na suprotnom traku pojavljuje se kombi bijele boje koji u nekom trenutku sa svojom zadnjom stranom prelazi u moju stranu. Da li se to dogodilo zbog kočenja ili zbog nečeg drugog, ja sad to u tom trenutku ne mogu reći. Uglavnom, njegova zadnja polovica prelazi u moju stranu. Ja u tom trenutku pokušavam kočiti, međutim odlazim na lijevo i zato se dogodilo ono što sam rekao, nije frontalni sudar nego on je bio više bočno, ali dopustimo da to fizika pojasni, da ja ne bi sad ovdje bio prometni stručnjak. Ali, do samog trenutka sam pokušavao da ne dođe do tog kontakta. Ono što sam zadnje mogao je stisnuti kočnicu i pokušati napraviti najbolje što mogu. Međutim, dogodilo se to da ja sam završio u suprotnoj strani. Dogodio se sudar koji se dogodio”, rekao je Banožić za RTL.

Kaže da nije pretjecao, a dogodio se frontalni sudar. Kako je to moguće?

“Dakle, prije svega kada promatramo stranu fizike, vidimo da to nije baš tako kako je opisano, far u far. Odnosno, bio je tu malo drugačiji događaj koji ja prije svega očekujem od vještaka da utvrde”, rekao je.

Ali sudar se dogodio u suprotnoj traci?, uslijedilo je pitanje.

“U suprotnoj traci i to je ono što ja očekujem od vještaka da utvrdi što do sada nije bilo, da se jasno vidi gdje je to kočenje počelo. Jer, ako sam ja kočio, kako sam ja pretjecao?”

Tvrdi da nije konzumirao alkohol i da je imao nula promila u krvi

Nakon prometne nesreće u javnosti se pojavio nalaz prema kojem je stajalo da je u krvi ministra pronađen alkohol. Mario Banožić je kazao kako on tu noć nije konzumirao alkohol te je inzistirao na tome da je imao 0,00 promila u krvi.

“To je evo jedan dio za koji sam začuđen, a još sam začuđeniji na sustav da ne reagira na te stvari i želio bih možda da ovo kod mene bude jedan primjer, koji će promijeniti praksu u budućnosti. Pitanje je dana kad će se netko dosjetiti da nekakav član medicinskog osoblja si uzme za pravo slikati medicinski dokument, pustiti ga u javnost da bi sebi ili nekakvim užim članovima obitelji nešto priskrbio”, rekao je.

Na pitanje kako to da je navodni nalaz pokazivao da je ipak imao alkohola u trenutku nesreće, odgovorio je:

“Koliko sam ja uspio naknadno to ispratiti, riječ je o etilnom alkoholu koji dolazi iz sredstva koje u biti služi za vađenje krvi kao dezinfekcije. Što se tiče nalaza, ne možemo reći da je on lažan. On je kao takav postojao u medicinskoj dokumentaciji, ali to nije alkohol koji je izvađen iz moje krvi. To je, znači, alkohol koji je donesen na tijelo s ciljem dezinfekcije”.

Tvrdi da nije bilo pogodovanja

Mnogi kažu da bilo pogodovanja, jer nije bio priveden.

“Ja sam prvih 13 dana bio u bolnici. Nakon izlaska iz bolnice, ja sam došao na kućnu adresu. Tada je nastao upravo taj jedan pritisak kroz medije zašto ja nisam uhićen, zašto ja nisam sada već u istražnom zatvoru… Ja sam bio pod onim terapijama, jer sam izašao iz bolnice, i mislio sam se zašto sad? Što ja sad tu činim krivo? Ja ne idem nigdje iz države, ja sam tu… Policija kad je došla na vrata donijela poziv, ja sam pitao kada trebam doći. Kažu oni možete već sutra. Pitao sam kada, rekli su možete već od 7 sati. Ja sam u 7:10 odmah sutra bio u policijskoj upravi u Vinkovcima gdje smo imali razgovor. Međutim, ja u tom trenu zbog silnih terapija koje sam imao, nisam mogao jasno razabirati mnoge događaje, a pogotovo to jutro. Ono što je teško za slušati je kada vidite ili čitate nekakve prezentacije u medijima koje uistinu nemaju veze sa tim događajem”.

Potom je naveo primjere:

“Pa evo, recimo ovo da sam bio pijan ili recimo da auto nije bio homologiran, odnosno da nije imao sve potrebne ateste što isto nije istina. Nekakve teze o pretjecanju. Ja nisam pretjecao to jutro. To je ono što zbog same čistoće ovoga događaja, kako sam rekao čovjek je izgubio život, ja želim da prije svega istina izađe van”.

Pokojnog Gorana Šarića je, kaže, poznavao.

“Znao sam čovjeka iz viđenja, otprilike društva gdje se kretao. Privlaka je mjesto koje nije tako daleko od Vinkovaca. Otprilike znam i članove obitelji Šarić. Taj čovjek ima svoju djecu. Ta djeca će kroz odrastanje imati potrebu za ocem. Ono što mogu reći je da sam izrazio sućut i s obzirom na osjetljivost ove cijele priče tu bih završio”.

Ovako je komentirao svoju smjenu:

“Ja bih rekao da je to jedan zreo potez. S obzirom na i ovo sve što smo rekli, na gubitak ljudskog života. Drugo na osjetljivost cijele situacije. Ja sam već u prvim trenucima bio osuđen”.

Od stranke ili od medija?

“Od medija. Zašto to sada činiti, da kao predsjednik Vlade branite, kada jednostavno postoji uređena država, postoji sustav koji to treba činiti. I ja to očekujem i od pravosuđa i od policije i od vještaka da ovdje prije svega zbog istine se kaže što se dogodilo”.

Rekao je da ga Zoran Milanović nije zvao te da to nije ni očekivao.

Komentirao je dužnosničku povlasticu 6+6, koju je uzeo. “Ono što imam to je da nekolicina ljudi, gospodarstvenika, odnosno poduzetnika se javilo i reklo kada zdravstveno stasam da računaju da ćemo sjesti i razgovarati”.

Trenutno, kaže, nema političkih ambicija i očekuje pravedno suđenje. Evenutalnu zatvorsku kaznu će, kako kaže, prihvatiti i odraditi.

Ne boji se suđenja

Bivši ministar  Mario Banožić kazao je kako se ne boji suđenja, te kako očekuje da pravosuđe i vještaci utvrde istinu o njegovoj prometnoj nesreći.  Na pitanje kakva je njegova poruka obitelji muškarca koji je poginuo u nesreći, kazao je: “Duboka sućut i nastojat ću im pomoći u životu koliko god mogu”.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Tragična prometna i pomalo čudne okolnosti u istrazi

Podsjetimo, Banožić je 11. studenog 2023. godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dvije djevojčice. Banožić je po gustoj magli, dok se vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. Nesreća se dogodila u 6:15, na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje. Optužnica protiv njega podignuta je gotovo pola godine kasnije. Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek, nije završio u istražnom zatvoru.

Sporan je bio i detalj oko nalaza krvi. Stajalo je da je bivšem ministru Banožiću nakon prometne nesreće, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0,21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6:47 ujutro.

Po izlasku iz bolnice Banožić je 29. studenoga dao iskaz policiji, pod posebnim, strogo kontroliranim uvjetima. Nitko ga nije smio vidjeti.

Banožić je potom  1. prosinca snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s rođakom šefa PU vukovarsko-srijemske. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, rođak načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem. Jutarnji je ranije pisao da Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza, pa mu tako nije oduzeta ni vozačka dozvola, a može slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće.

POLA GODINE OD NESREĆE Banožić: Puno toga je izneseno što je neistinito

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.