ZAISKRILO NA DEBATI Ivana Kekin: Bartulica u Mađarsku ne odlazi na izlet. Kad kaže Croatia first…

Autor:

17.05.2024., Zagreb - Obiljezavanje Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije u Klinici za psihijatriju sv. Ivan. Ivana Kekin iz stranka Mozemo. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Hrvatska je u četvrtak dobila novi parlament. Zastupnice i zastupnici, njih 151, svečano su prisegnuli na dužnost 11. saziva, koji je iznjedrio koalicijsku Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta.

U maratonskoj raspravi saznali smo da program Vlade ostaje manje viši isti, a koalicijski sporazum još nismo vidjeli. Što je to novo u ovoj koalicijskoj Vladi, kakav sadržaj dogovorenom okviru i programu donosi Domovinski pokret i njegova tri ministra? Što očekivati od ovog saziva Sabora u zakonodavnom, ali i institucionalnom smislu?

U programu N1 televizije u nedjelju su govorili Davor Ivo Stier (HDZ), Ivan Račan (SDP), Stephen Nikola Bartulica (Domovinski pokret) i Ivana Kekin (Možemo).

Koalicijski sporazum nije dostupan javnosti, zašto?

“Sve što smo dogovorili već je iskomunicirano, to je volja naših birača. Sve točke koje smo dogovorili komunicirali smo javnosti. Nisam bio dio pregovaračkog tima, iz prijašnjih Vlada se nisu objavljivali, nema tajni, sve je iskomunicirano”, rekao je Stier.

Bartulica je dodao da je sporazum potpisan, a njemu je bilo važno što je ušlo u njega. “Budući muzej za žrtve komunizma i druge neke stavke. Ova teza da nema ništa novog, a s druge strane se diže panika, ne može biti i jedno i drugo – ili su promjene ili je sve ostalo isto. Sigurno nećemo dobiti 100 dana mira, očekivanja su velika. Neke teme bit će naglašene, HDZ mislim da neće imati ništa protiv da se da pažnja žrtvama totalitarnih režima i neke teme koje se nisu smjele otvoriti radi političke korektnosti, mislim da će sad biti drugo stanje”, rekao je i dodao da su biraču rekli svoje i od njih očekuju da nastave na tom putu.

“Mislim da je dobro da smo usuglasili program Vlade, a slažem s Bartulicom da se adresiraju važne teme kao što su žrtve totalitarnih režima. I HDZ podržava takvu politiku” , istaknuo je Stier.

Račan je dodao da tu nema ništa novo. Radi se, dodao je, o programu HDZ-a. “Moram se osvrnuti na poziv premijera na dijalog, on je dekorativno pozvao na dijalog, ali svojim ponašanjem pokazuje da nije zainteresiran – ne odgovara na pitanja, vrlo često vrijeđa zastupnike, to nisu uvjeti za dijalog“, poručio je.

Bartulica je rekao da nije točno to što se tiče sadržaja programa. “Neke točke smo mogli lako usuglasiti jer imamo slične stavove, zalažemo se za slične politike. Jedna je tema ušla – da se moraju izvući pouke iz pandemije, partneri su pristali na to. Spominju se negativne posljedice iz pandemije na mentalno zdravlje mladih i javnost zaslužuje istinu i ja ću na tome inzistirati”, rekao je.

Stier je poručio da su u program unijeli neke nove stanke. “Poziv na dijalog je važan, puno toga se dogodilo, kao atentat u Slovačkoj pa se nadam da će kolege prihvatiti poztiv na dijalog. Jasno se je da je pandemija ostavila posljedica, pogotovo na mlade, koja se moraju adresirati”, dodao je.

‘MORAJU BRZO UČITI’ Butković: Milanović je zreo da izgubi na izborima. Ja biti kandidat? Polako

Ivana Kekin rekla je da je program Vlade očekivano štur. “Nije dao odgovore na bitna pitanja – koje ćemo strateški ključne grane razvijati. Iskustvo nas uči da nemamo velika očekivanja. Dvije stvari nas zabrinjavaju – političko naslijeđe Plenkovićovog mandata kojeg je obilježilo političko nasilje prema demokratskim institucijama. Govorim o Turudiću, lex AP-u. S druge strane, a sad je ušao partner u vladu s dva lica – jedno je imovinsko pa otvoreno govore o privatizaciji HEP-a, a druge lice je ono koje nasrće na manjine, medijima, koje zagovara povijesni revizionizam”, istaknula je.

Bartulica je rekao da je, što se tiče naslijeđa, problematičniji dio ponašanje predsjednika Milanovića. “Ne budi povjerenje. Što se tiče ideologije, nećemo bježati od nekih tema. Zagreb je stavio rainbow zastave, Tomašević se isključivo bavi ideologijom pa se ova retorika više odnosi na njih a ne na nas. Neću se ispričavati za svoj svjetonazor. U Europi se stvari mijenjanju, DP na tom tragu će dosljedno zastupati ono što i dosad i nećemo bježati od teme da su obiteljske vrijednosti ugrožene”, poručio je.

DP treba popravljati politike HDZ-a?

Stier je rekao da su ponovno pobijedili i da je ta pobjeda za kontinuitet. “Formirali smo vladu desnog centra s potporom manjina, HDZ je pokazao da zna biti uključiv i da brine za prava manjina i to će biti i dalje. Vlada će voditi snažnu europsku politiku, a u Europi ćemo braniti naše interese. Mi smo usuglasili program koji je u dobrom dijelu dobio potporu na izborima, a naglasili smo aspekte koji su bili važni za DP”, rekao je.

Primjedba za gradonačelnika Tomislava Tomaševića, poručila je Ivana Kekin, je neutemeljena. “Govorimo o izgradnji vrtića i škola… Dobio je mandat na temelju vrijednosti koje zastupamo a koje su suprotne od onih koje zastupa Bartulica. On je stupao u povorci jučer koja je otvoreno tražila zabranu pobačaja. Što se tiče pobjede o kojoj govori Stier, izgubili ste potporu od prošlog puta pa ste bili prisiljeni na koaliciju s onim s kojima ste se prije vrijeđali. A manjine su vam ušle u Vladu bez one manjine koju je uvjetovao DP, što znači da je Plenković pristao na diskriminaciju srpske nacionalne manjine u vašoj Vladi. A što će biti s Novostima za koje je Bartulica tražio da ih se prestane financirati? U Novostima je izašao članak da Bartulica surađuje s organizacijom iz Budimpešte koja je financirana od Orbana a koja je poznata da zagovara Veliku Mađarsku. Sad me zanima, je li to protuhrvatsko djelovanje?”, upitala je.

Bartulica je odgovorio da smatra da je dobar znak da se Novosti bave njime. “Nema straha od svojatanja hrvatskog teritorija od Mađara. Nek’ napadaju. Nema straha od svojatanja hrvatskog teritorija od Mađara, tamo sam jasno govorio kako vidim budućnost Europe, a Orbana upozoravam na približavanje s Vučićem. Ako sam gost u Mađarskoj, ne znači da se slažem sa svim politikama, znam i upozoravati”, rekao je.

‘MORALNA PANIKA’ Bartulica: U Europi vlada antiobiteljsko raspoloženje. Pogledajte samo Euroviziju…

Stier je, pak, poručio da ljevica griješi kad dijeli društvo na ‘mi ili oni’, to je, kaže, radio i Milanović. “Hrvatska vlada uvijek je vodila brigu o pravima hrvatskih manjina i tako će ostati”, rekao je.

Ivana Kekin istaknula je da Bartulica u Mađarsku ne odlazi na izlet, već gostuje i poziva u goste voditelje organizacije koja promiče ideju Velike Mađarske kojoj pripada trećina hrvatskog teritorija. “A ta je organizacija plaćena od Fidesa, a unazad nekoliko godina i dotacijama iz proračuna od kabineta Orbana. Kad Bartulica kaže Croatia first, da bude jasno tko su mu kolege i s kim se druži“, rekla je, a Bartulica joj je odgovorio da samo tvrdi da porezni obveznici nisu dužni financirati “takve medije”. “Ako rade tako dobar posao, nema straha na tržištu rada”, dodao je.

DP je dobio tri ministarstva, nema Penave i Radića. Kakva su očekivanja?

Račan smatra da ne treba očekivati doslovno – ništa. “Jedini rakurs oko kojeg se stvara neka energija je beskrajno kopanje po prošlosti i borba za bolju interpretaciju povijesti, a od toga nema koristi. Glavna novost ove Vlade je ministarstvo demografije, to je ono što je DP donio kao zahtjev, a u programu Vlade nema jednog slova što će to ministarstvo raditi. To govori što se može očekivati – a to je ništa. U programu Vlade ima i stvari iz SDP-ovog programa koje su preuzeli, o vrtićima, to treba pohvaliti. Proces će krenuti prema nestajanju DP-a, oni su se ovim utopili u HDZ“, rekao je.

Bartulica mu je odgovorio da može biti miran. “Preporuka je da se posvete SDP-u, nema svijetle budućnosti ako Grbin ostane. Vidio sam što znači biti oporba i sad ćemo pokušati značajnije mijenjati stvari. Penava je komunicirao da namjerava biti gradonačelnik do kraja mandata, a Radić je odlučio prepustiti drugima, jedan od razloga je što smo dobro prošli u Dalmaciji pa smo htjeli dati priliku Šipiću u Vladi”, istaknuo je.

NEMA KONKURENCIJE Ivana Kekin: I Vučić bi nešto mogao naučiti od Plenkovića

Ivana Kekin je, komentirajući ministarstvo gospodarstva rekla: “Nije jasno na koji način HDZ planira odmaknuti ekonomski model od monokulture turizma. Turizam stvara nisko plaćena radna mjesta i odlaze van. To je povezano uz ciljeve ministarstva demografije. Ako želimo preokrenuti loš demografski trend onda treba raditi na tome da Hrvatska bude mjesto poželjno za život. Pitam se je li nova Vlada sagledala u koje zemlje odlaze mladi – one koje sanja Bartulica ili one slobodne i uključive poput Irske i Danske”.

“Što se tiče iseljavanja, uvijek su tražili gdje mogu bolje živjeti, ali nisu išli tamo gdje su lijeve ideje. Svi bježe iz Kube i idu na Floridu a ne natrag. Ljudi idu tamo gdje mogu nešto napraviti za sebe i obitelj, a ne u socijalističke paradize. Ljevica često obećava raj, a isporučuje pakao”, rekao je Bartulica, na što mu je Ivana Kekin odgovorila da je mislila da ne treba naglašavati da pričaju o demokratskim uređenjima. “Pričali smo idu li mladi u Mađarsku ili Irsku”, rekla je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Stanko

prije 4 tjedna

G-đa Kekin je Soirošev kadar i mora govoriti kako govori!