PRONAĐI RAZLIKU Pročitali smo program Vlade. Nećete vjerovati što je napravio Plenković

Autor:

Screenhot, Luka Batelic/PIXSELL

Pročitali smo program nove Vlade Andreja Plenkovića. Već iz prve dvije stranice vidljivo je da se radi o recikliranju, prepisivanju onog prošlog – uz neznatne preinake. No vidljivo je i da je program Vlade preslika predizbornog programa HDZ-a!

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima u petak raspravljaju i glasaju saborski zastupnici.

U programu nove Vlade od 2024. do 2028. ističe se pet prioriteta – Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska. Opširnije o tome pročitajte OVDJE.

Uputili smo se stoga na službene stranice Vlade kako bismo pronašli program HDZ-ove vlade od 2020. do 2024., a potom i do stranica Sabora, gdje je objavljen ovaj novi program. Ono što je zanimljivo je i činjenica da program nove Vlade ima potpuno identična poglavlja (prioritete) kao – predizborni program HDZ-a!

Pitamo se – gdje je u toj priči Domovinski pokret?

Magični broj pet

Posljednji programi HDZ-ove vlade, odnosno njihovi prioriteti uglavnom se sastoje od pet točaka. Sve je više-manje varijacija na temu – uvijek je to borba za uspješnu, pravednu, održivu i – ‘vitalnu’ zemlju.

U ciljevima je redovito navedena borba protiv korupcije, pa i sloboda medija, dostupniji i održiviji zdravstveni sustav, povećanje plaća i mirovina….

Sjećamo se Tomislava Karamarka, koji je 2015. godine kao predsjednik HDZ-a, zamoljen da nabroji pet glavnih točaka programa svoje stranke. “Govorili smo nešto o poljoprivredi, energetici, turizmu, reindustrijalizaciji Hrvatske”. I tu je stao. Na ponovljeni upit urednika dodao je ipak digitalizaciju, a u jednom se trenutku toliko zbunio od nabrajanja pa je priupitao: “I što smo ono još rekli?”

Inače, tadašnji program HDZ-a i Domoljubne koalicije pod nazivom Pet plus bio je podijeljen u pet cjelina, i to: gospodarstvo, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna osjetljivost, pravna stabilnost te demografija.

Poprilično nepoznavanje HDZ-ovog programa pokazao je prošlog mjeseca i varaždinski župan Anđelko Stričak. On je na HRT-u dobro krenuo – predstavio se, naveo ime programa te kratko naglasio neke točke njihova programa. HDZ-ov program dijeli se na pet točaka: Uspješnu Hrvatsku, Vitalnu Hrvatsku, Pravednu Hrvatsku, Održivu Hrvatsku i Suverenu Hrvatsku. Sve je išlo dobro dok Stričak nije došao do Pravedne Hrvatske.

“Pravednu Hrvatsku u kojoj…ummm…Pravednu Hrvatsku u kojoj…ummm…navodimo… ummm.. sve bitno za kvalitetu današnjeg modernog života, od zdravstva, dostupnosti stanovanja te transparentnosti institucija”, rekao je.

Zarez ovdje, enter ondje

Dolazimo sad do prve stranice programa Vlade, one na kojoj stoje ‘Temeljna polazišta, prioriteti i ciljevi‘.

Ne treba nam ni crvena kemijska, ni povećalo. Vidljivo je da je prva stranica gotovo identična, dodano je tek nekoliko riječi, tipka enter dotaknuta je nekoliko puta više, a na par mjesta došlo je do izokretanja.

‘Do tipfelera su prepisali…’

Što se tiče reciklaže, ili djelomične reciklaže – posljednji primjer imali smo prije mjesec dana, uoči parlamentarnih izbora. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin tad je rekao da su razlike u programima koalicije Rijeke pravde i HDZ-a velike, ali…

“Razlike u programima su ogromne, osim ondje gdje su drugi od nas prepisivali. Primjerice HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike”, kazao je Grbin.

Tri godine ranije Maja Jurišić iz koalicije ZA optužila je HDZ da je prepisao njihov program kada je u pitanju energetska održivost otoka. “Znala sam da se prepisuju diplomski radovi, al naivno sam mislila da se neće, barem ne ovako naočigled, prepisivati i tuđi programi i smjernice razvoja. Nismo mi izmislili toplu vodu, ali ako nemaš svoje ideje barem mudro šuti. Nove generacije političara na žalost kreću se dobro utabanim stazama svojih učitelja, bez ideje i obraza“, poručila je tad.

Godine 2015. HDZ (i partneri) predstavili su izborni program ‘Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska’. “Ovo je vrlo dobar nastup Karamarka, 95 posto toga što je rekao bih i ja potpisao i 95 posto toga sam napisao prije deset godina”, izjavio je tad predsjednik Reformista Radimir Čačić.

Dodao kako je njegov program prethodio HDZ-ovoj Vladi kada je ministrica financija bila Martina Dalić, ali i kriznom programu Vlade Jadranke Kosor, kao i u SDP-ovom Planu 21. “Sve te bazične stvari pišu u svim programima HDZ-a, kao i u programu Reformista”, rekao je Čačić.

‘Nije stvar u tome što znaju prepisivati…’

“Sve pametne i vrijedne programe koje su hadezeovci predstavili prepisani su od nas, od glasovanja za mlađe od 16 godina, što je Jozo Radoš promicao, preko slogana Za Hrvatsku jednakih šansi, poslijeizbornih programa koje mi zovemo Pravedno društvo, a oni Program za pravedno društvo, do kopiranja ideja o investicijskim i alimentacijskim fondovima iz nove knjige Radimira Čačića Ostvarenja, što su oni nazvali Ostvareno.

Nije stvar u tome što znaju prepisivati, nego u tome da su naše ideje, u nedostatku svojih, hadezeovci vrlo brzo infiltrirali u svoje programe, ali dalje to nisu sposobni ostvariti. Oni tek sada, nakon četiri godine u oporbi i jednako toliko godina vlasti, izlaze s dobrim, ali prepisanim programima, i to je dovoljan dokaz njihove nesposobnosti i zrelosti da odu u oporbu”, istaknuli su davne 2007. godine Vesna Pusić i Radimir Čačić.

Sjećate se mjera za spas od energetske krize? Prepisali su iz ih 13 godina stare brošure

Vratimo se malo u 2022. godinu.Donesene su tad smjernice, nakon dogovora u Bruxellesu, o smanjenju potrošnje energije u neizvjesnoj jeseni i zimi, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović objašnjavao je da Hrvatska podržava mjere Europske komisije, najavio je kako će Vlada isti tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači, kućanstva, javne institucije i industrija. “Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo”, rekao je tada Filipović.

Plenković je, pak, dodao da se radi o dokumentu koje je pripremilo Filipovićevo ministarstvo, u suradnji s Institutom “Hrvoje Požar”. Radili su ga, obrazložio je premijer, ljudi koji se u to razumiju. No, mediji su tad otkrili da je dobar dio Vladinih smjernica za građane doslovno prepisan iz brošure “200 EE savjeta”, o tome kako efikasnije koristiti energiju, a koja je izdana u Hrvatskoj u okviru programa Ujedinjenih naroda za razvoj – 2009. godine.

Primjerice, već prva smjernica iz netom usvojenog programa Vlade kaže: “Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti”. Smjernica broj 48 iz programa iz 2009. godine, pak, kaže sljedeće: “Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti”.

A onda se prelazi na to kolika bi trebala biti temperatura u pojedinim prostorijama. Dok je 13 godina ranije preporuka bila da se hodnik drži na 14-17 stupnjeva, u smjernicama Vlade ipak su gornju temperaturu podignuli za jedan Celzijevac. Jedan stupanj podigli su i za spavaću sobu i kuhinju, vjerojatno zbog globalnog zagrijavanja, da se bude ‘u toku’.

Preporuka 49 iz 2009. godine: “Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje”. Trinaest godina kasnije preporuka je bila: “Ako se temperatura koja se održava u prostoru smanji za samo 1 °C, godišnje se može uštedjeti približno 5 % energije za grijanje”.

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Viktor

prije 2 mjeseca

Sjećam se da sam u školi iz književnosti učio o "Resavskoj školi" iz XV. stoljeća koja je postojala u samostanu, pardon manastiru Manasija gdje su učeni monasi; pisci i prevoditelji prepisivali stare rukopise. Sasvim je moguće da je naš vrli premijer upamtio tu lekciju i sada je kreativno koristi za dobro Lijepe naše.

Avatar photo
isabelkedem22

prije 2 mjeseca

Hej, tako sam uzbuđena što se moj propali brak vraća i moj muž nakon što je ostavio mene i naše dvoje djece zbog druge žene. Nakon 8 godina braka, moj muž i ja svađali smo se sve dok me nije konačno ostavio i preselio se u Kaliforniju kako bi bio s drugom ženom. Osjećala sam da je moj život gotov i da su moja djeca mislila da više nikada neće vidjeti svog oca. Trudila sam se biti jaka samo zbog djece, ali nisam mogla obuzdati bolove koji su me mučili, srce mi je bilo ispunjeno tugom i bolom, jer sam stvarno bila zaljubljena u svog muža. Mislim na njega svaki dan i noć i uvijek želim da mi se vrati, bila sam jako uzrujana i trebala sam pomoć, pa sam potražila pomoć na internetu i naišla na web stranicu koja je sugerirala da mi dr. Apata može pomoći da se brzo vratim , pa sam osjetio da bih trebao probati. Kontaktirala sam ga i rekao mi je što da radim i ja sam to učinila, a onda je on učinio (Love Spell) za mene. 48 sati kasnije, suprug me zapravo nazvao i rekao mi da mu jako nedostajem ja i djeca, tako nevjerojatno!! Tako se vratio isti dan, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju grešku i za bol koju je nanio meni i djeci. Zatim, od tog dana nadalje, naš je brak sada bio jači nego prije, a sve zahvaljujući dr. APATI. on je tako moćan i odlučila sam podijeliti svoju priču na internetu. Dr. Apata je pravi i moćni kotač čarolija za koji ću se uvijek moliti da dugo živim kako bih pomogla svojoj djeci u nevoljama ako ste ovdje i treba vam povratak bivšeg ili vašeg muža preselio se k drugoj ženi, nemoj više plakati, odmah kontaktiraj ovog moćnog čarobnjaka. Evo njegovog kontakta: Pošaljite mu e-poštu na:[email protected], možete ga kontaktirati i putem Whatsappa ili Vibera s ovim brojem (+447307347648), hvala