‘MORAJU BRZO UČITI’ Butković: Milanović je zreo da izgubi na izborima. Ja biti kandidat? Polako

Autor:

03.05.2024., Zagreb - U NSK je odzana 303. sjednica Vlade RH, na kojoj je, uz ostalo, donesena odlukea o nabavi plovila, dvije mobilne brodice ljekarne s medicinskom opremom. Dolazak clanova Vlade ne sjednicu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Butković u subotu je za RTL poručio da će novi ministri morati brzo učiti i da sigurno nemaju sto dana, koje bi inače dobili za prilagodbu.

“Moraju brzo učiti, loviti konce no imat će podršku svih nas veterana, članova vlade”, rekao je i dodao da očekuje dobru suradnju. “Većinu tih ljudi osobno poznajem jer su nekad i bili u HDZ-u. Moraju znati da je vlada kolektivno tijelo te moraju biti timski igrači. I vjerujem da će to tako biti. Brzo će predlagati, donositi prave odluke za vladu”, rekao je Butković za RTL.

Na pitanje o iznenadnom odustajanju Maria Radića, ministar Butković rekao je da nije iznenađen. “To je stvar Domovinskog pokreta, oni su izabrali Šipića koji je bio dugogodišnji gradonačelnik, bio je saborski zastupnik i zna kako sabor funkcionira”, kazao je pa dodao: “Gospodin Ivan Penava je predsjednik stranke i ostao je gradonačelnik Vukovara, ne bi bilo korektno da se odrekao gradonačelničke pozicije. Nemojmo zanemariti da su gospodin Šipić, Dabro i Šušnjar visoko pozicionirani u DP-u. Ne treba gledati da su u vladi najjači stranački ljudi, bitno je da su sposobni”.

O mogućem sukobu interesa novog ministra gospodarstva, Ante Šušnjara, koji ima obiteljski posao s plinom, Butković je rekao: “Ne ulazim u to, ne mogu ulaziti u ničiju obitelj. Po meni nije u sukobu interesa, mislim da to nije bitno. Trebamo sjesti i razgovarati što trebamo riješiti. Dinamično je to sve skupa, nema vremena za promatranje”.

Butković je komentirao i javne tvrtke te državne tajnike: “Nismo još govorili o javnim tvrtkama, ljudima koji to vode još traju mandati. Vidjet ćemo u narednom razdoblju, trebaju se dovesti odluke o državnim tajnicima. Moramo biti oprezni, na ta mjesta trebaju ići najsposobniji ljudi”.

Domovinski pokret zahtijevao je i rješavanje nekih ideoloških pitanja, o kojima trenutno nema razgovora. “Među nama nema nekih velikih razlika, problem je i koalicijski sporazum koji je zajednički napravljen. Ne znam koja su njihova pitanja izostala, DP je stranka desnog centra. Kad govorimo o Istanbulskoj konvenciji, mi smo imali interpretativnu izjavu o rodnoj ideologiji za koju se ne zalažemo, zato smo je i donijeli”, rekao je Butković.

Govoreći o predsjedniku Zoranu Milanoviću, Butković smatra kako će na idućim predsjedničkim izborima pobijediti HDZ-ov kandidat: “Predsjednik je napravio presedan, prvi put u svijetu, da se predsjednik protuustavno uključio u kampanju i izgubio izbore. Tko god bio kandidat HDZ-a, pobijedit će na izborima, jer mislim da je Milanović zreo da izgubi”.

Na pitanje bi li i sam išao u predsjedničku utrku, nije negirao. “Polako”, zaključio je Butković.

MILANOVIĆ ‘Ovo nije nova vlada, ovo je stara vlada. Ne možete mi reći da su birači DP-a glasali za Plenkovića’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.