DRAMATIČNO U IRANU Srušio se helikopter s predsjednikom! Prognoze nisu optimistične, traje intenzivna potraga

Autor:

epa11293288 A handout photo made available by the Pakistani Prime Minister's office shows Iranian President Ebrahim Raisi (C) and with Pakistani Prime Minister Shehbaz Sharif (R) reviewing guards of honor in Islamabad, Pakistan, 22 April 2024. Raisi arrived in Islamabad on 22 April, amid growing global concerns over escalation in the Middle East conflict following Iran's drone and missile attacks towards Israel.  EPA/PRIME MINISTER'S OFFICE HANDOUT   HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/PRIME MINISTER'S OFFICE

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se u nedjelju dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjeta granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kazao je i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amirabdolahiana “nakon pada helikoptera ugroženi”.

“Još uvijek se nadamo, no informacije koje nam stižu s mjesta nesreće vrlo su zabrinjavajuće”, dodao je.

Turska šalje Iranu pomoć

Turska šalje opremu za potragu i spašavanje kako bi pomogla pronaći iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova, prenosi Sky News. Turski predsjednik Erdogan je poručio: Nadam se dobrim vijestima o mom “bratu” Ebrahimu.

Traje intenzivna potraga za helikopterom

Iran službeno: Helikopter s predsjednikom je pao, ne znamo ništa

Dužnosnik je rekao da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana “ugroženi nakon pada helikoptera”.

“Još uvijek se nadamo, ali informacije koje dolaze s mjesta nesreće su vrlo zabrinjavajuće”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Loše vrijeme komplicira spašavanje, potvrdio je i Sky News.

“Helikopter se srušio, Raisijev život je ugrožen”

Neimenovani iranski dužnosnik rekao je Reutersu da je helikopter, koji je prevozio iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana, pao.

Dužnosnik tvrdi i da su životi Raisija i ministra vanjskih poslova ugroženi te da su informacije zabrinjavajuće. Loše vrijeme komplicira spasilačke akcije, objavila je državna novinska agencija IRNA. VIŠE OVDJE.

Iranci pozvani da se mole za predsjednika

Iranska agencija Fars pozvala je Irance da se mole za predsjednika Ebrahima Raisija, nakon izvješća da je helikopter u konvoju u kojem je on putovao sudjelovao u nesreći. Na državnoj televiziji pojavila se i snimka koja prikazuje vjernike kako se mole za predsjednikovo zdravlje u gradu Mashadu, piše BBC.

Nema pouzdanih informacija o stanju predsjednika

Iranski mediji prenose kontradiktorne informacije o događaju za koji još nema službene potvrde.

Loši vremenski uvjeti

Spasioci su pokušavali doći do mjesta, javila je državna TV, ali su ih ometali loši vremenski uvjeti. IRAN je područje u koje su spasioci pokušavali doći nazvala šumom, piše AP. IRNA dodaje kako tamo pada jaka kiša, ima magle, i puše vjetar, prenosi N1.

Dva helikoptera uspješno su stigla do odredišta

Helikopter je bio dio konvoja od tri helikoptera. Dva od tih helikoptera su prevozila ministre i dužnosnike koji su sigurno stigli na svoje odredište, prema Tasnimu.

“Neki od predsjednikovih suputnika u ovom helikopteru uspjeli su komunicirati sa Središnjim stožerom, što je pobudilo nadu da je incident mogao završiti bez žrtava”, dodaje se. Nije jasno kakav je točan status Raisijevog helikoptera, piše BBC.

Helikopter je bio dio konvoja od tri helikoptera. Dva od tih helikoptera su prevozila ministre i dužnosnike koji su sigurno stigli na svoje odredište, prema Tasnimu.

“Seyyed Mohammad-Ali Al-Hashem, molitveni imam u Tabrizu i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian također su navodno bili u helikopteru s predsjednikom”, rekao je Tasnim na društvenu mrežu X.

 

 

JOŠ NEMA DETALJA Iranski predsjednik otvorio branu, pri povratku njegov helikopter ‘grubo prizemljio’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Pa to je dobra vijest! Sad bar znamo da ih nisu kidnapovali vanzemaljci! A ako su poginuli, idu u Džennet, a ako su preživjeli ostaju na ovom svijetu i ništa se neće promijeniti! Tako da stvarno nema nikakvog razloga za strahom, tugom i ostalim negativnim emocijama!