Hina Dario GRZELJ

BOŽINOVIĆ “Hrvatska je na strani međunarodnog prava; to ne znači dovršiti proces pod svaku cijenu”

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je u emisiji ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija ponovio kako Hrvatsku ništa ne veže za daljnju bsudbinu arbitražnog procesa.

“Stajalište Hrvatske je potpuno jasno još od 2015. kada je RH zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihovog suca izašla iz tog procesa jednoglasnom odlukom hrvatskog Sabora, dakle, za nas je taj postupak kontaminiran, mi smo iz njega izašli”, rekao je Božinović. Pojasnio je kako je važno reći da je Slovenija naš važni susjed, naš dobar susjed, imamo brojne veze sa Slovenijom, surađujemo na svim područjima i važno je nastaviti dijalog sa Slovenijom kako bismo riješili ovo i druga pitanja.

Iako je Europska komisija u utorak konstatirala da se radi o bilateralnom sporu, Božinović smatra da one nema instrumenata kojima bi prisilila bilo Hrvatsku, bilo Sloveniju na djelovanje u određenom smjeru. “Kada se radi o protupravnim radnjama koje su pokazane, dokazane, njihovi agenti i sudac su zbog toga dali ostavku, Hrvatska na to dalje nije mogla pristati i sudjelovati u tom procesu. Ili je proces čist ili je kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi”, dodao je.

Komentiraj