Goran Stanzl/PIXSELL

Biskup Gorski: Kršćani i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Veliki petak u zagrebačkoj katedrali obrede Muke Gospodnje, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim, Valentinom Pozaićem, Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim te svećenicima Zagrebačke nadbiskupije, a u homiliji mons. Gorski naglasio je kako živimo u vremenu bešćutnosti, stalnih vijesti o terorizmu, ratnim sukobima, nesrećama i neizlječivim bolestima, o kršćanima koji su i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova.

Biskup Gorski, također je rekao kako “uvijek iznova stojimo pred križem našega Spasitelja bez pravih riječi, stojimo pred ljubavlju koja nas zbunjuje i žrtvom koja nas plaši”.  Premda kao kršćani s ponosom ističemo znak križa u svojim kućama, raskrižjima putova – u nama negdje duboko ostaje prisutan strah od križa. Želimo uživati plodove križa, milosrđe i oproštenje, ali da se sve dogodi bez ulaganja vlastitog života, naglasio je u homiliji mons.  Gorski, priopćeno je večeras iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Podsjetio je da živimo u vremenu bešćutnosti, stalnih vijesti o terorizmu, ratnim sukobima, nesrećama i neizlječivim bolestima, o kršćanima koji su i danas progonjeni i ubijani zbog križa Kristova.

Nisu to tamo neki daleko ljudi, to su “braća i sestre obilježeni istim znakom Isusa Krista, udovi istoga tijela Gospodnjega, Crkve”, dodao je.

Istaknuo je i da Kristov križ čovjeka izvlači iz ravnodušnosti, te nam Veliki petak ne dopušta da se zatvorimo u svoj mali svijet udobnosti i sigurnosti, nego nam otvara pogled prema svima.

Križ je mjera svih stvari, mjera ljudske i Božje ljubavi

“Često nas život dovodi u stanje koje nismo htjeli, no nije nam dopušteno odustati zbog drugih, zbog sebe. Ti križevi braka i obitelji, križevi poslova i zvanja, križevi neuspjeha i bolesti urezuju se u naša ramena. Potrebna je pomoć. Nosimo bremena jedni drugih, to je doista čin milosrđa na koji smo u ovoj Godini milosrđa pozvani”, rekao je biskup Gorski.

Ipak, dodao je, ponekad ne možemo mnogo učiniti, promijeniti stanje, a ni podmetnuti leđa. No, rekao je, makar malom gestom možemo dati do znanja da bližnji nije sam i premda se ne može mnogo učiniti, može se utješiti, poslušati, obrisati znoj sa čela.

Ta nemoćna prisutnost supatnje uz voljenu osobu, bolesnički krevet, kada smo i sami frustrirani jer ništa ne možemo, znak je našeg ljudskog i Božjeg milosrđa – kazao je biskup Gorski. U tim trenucima u kojima mnogi osjećaju Isusove riječi: „Oče, zašto si me ostavio?“, križ postaje pitanje konačne odluke, vjere ili nevjere, života ili smrti, naglasio je.

“To znači razumjeti smisao Isusova križa. I premda će svaki put križ ostaviti traga na našem ramenu, u našoj duši, on odiše ljubavlju i očekuje se od svakoga koji vjeruje da ga s ljubavlju prihvati. Križ je mjera svih stvari, križ je mjera ljudske i Božje ljubavi”, zaključio je biskup Gorski svoju homiliju.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije najavio je da će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na Veliku subotu, 26. ožujka, predvodit  svečano Vazmeno bdijenje u 21 sat u zagrebačkoj katedrali.

Komentiraj