Već pet godina Bosna i Hercegovina ne postiže nikakve ozbiljnije rezultate u borbi protiv korupcije, što je najbolji pokazatelj kako se zapravo uopće ne provode bitne reforme pa je ona na “vrlo opasnom putu”, ocjena je bosanskohercegovačkog ogranka nevladine udruge Transparency International (TI), koja je u srijedu u Sarajevu predstavila rezultatate istraživanja percepcije korupcije u javnom sektoru za 2016.

Istraživanje je provedeno u 176 država diljem svijeta, a BiH je završila na 83. poziciji, odnosno ponovo je svrstana u kategoriju država s izraženom korupcijom, a ujedno je među gorima u regiji.

Karakteristična za BiH je “ekstremna prisutnost političke korupcije”. U TI-ju ističu kako taj problem zahtijeva rješenja na razini političkog sustava odnosno reformiranje načina na koji funkcioniraju političke stranke i nositelji javnih funkcija. Poseban prioritet morala bi biti reforma pravosuđa, jer se ono suočava ne samo s pokušajima političke kontrole već i sa sve većim brojem korupcijskih afera u svojim redovima.

U sažetku izvješća TI-ja se navodi kako je iz usporedbe rezultata od 2012. godine razvidno da BiH nije napravila nikakav napredak.

BiH poziciju na svjetskoj listi indeksa percepcije korupcije dijeli s Albanijom, a i dalje je lošija od Hrvatske, koja je na 55. mjestu, Crne Gore, koja je na 64. mjestu i Srbije, na 72. mjestu.

Lošije od BiH su samo Makedonija, koja je najviše nazadovala u regiji i sada se nalazi na 90. mjestu, te Kosovo, koje je na 95. mjestu.

Voditelj bosanskohercegovačkog ogranka TI Srđan Blagovčanin kazao je kako ovakvo stanje pokazuje potrebu za poduzimanjem hitnih mjera u borbi protiv korupcije, posebice u zemljama kao što je BiH i u kojima sustavna korupcija na najvišim razinama vlasti vodi sve većoj nejednakosti u raspodjeli moći i bogatstva i jazu između političkih elita i građana.

Istaknuo je kako je nepostojanje napretka BiH na listi indeksa percepcije korupcije zapravo pokazatelj odsustva napretka u bilo kojem reformskom procesu. „Potpuno je jasno da bez napretka u borbi protiv korupcije nije moguće ostvariti napredak ni u ekonomskoj sferi, privlačenju investicija ili reformi uprave ili pravosuđa. BiH se nastavlja ubrzano kretati vrlo opasnim putem,“ kazao je Blagovčanin.

Komentiraj