HINA/ FENA/ Almir Razic

BiH: Članove Izbornog povjerenstva posvađala Srebrenica

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) u petak je odlučilo ponoviti prebrojavanje glasova na 52 biračka mjesta u 26 izbornih jedinica na kojima su se 2. listopada održali lokalni izbori, no u to nije uključena Srebrenica, što je posvađalo članove ovog tijela.

Nakon višesatnog zasjedanja iz SIP-a je službeno potvrđeno samo da je uvažen dio od ukupno 250 zahtjeva za ponovno brojanje glasova te kako će se to provesti tijekom predstojećeg vikenda.

Naknadno se doznalo da novog prebrojavanja glasova u Srebrenici neće biti, te da je bilo pokušaja nekih članova SIP-a da onemoguće i žalbu na tu odluku koja je po Izbornom zakonu dopuštena i za što je nadležan Prizivni odjel Suda BiH.

Ponovno prebrojavanje glasova iz Srebrenice tražili su aktualni načelnik te općine Ćamil Duraković, koji je prema objavljenim rezultatima izgubio ovogodišnju izbornu utrku od srpskog kandidata Mladena Grujičića.

Zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova iz Srebrenice podržala je i Stranka demokratske akcije (SDA), a osnova su bile sumnje u regularnost utvrđivanja izbornih rezultata s obzirom da je popunjene glasačke listiće u jednom trenutku preuzela policija Republike Srpske.

Srpski član SIP-a Branko Petrić potvrdio je novinarima da je predlagao da se nedopuštenima tretiraju eventualne žalbe na odluke tog tijela. Petrić drži da je to legitimno jer je isključivo SIP ovlašten utvrđivati izborne rezultate.

Pravna služba SIP-a iznijela je drukčije stajalište. Predložila je da se onima koji su nezadovoljni odbijanjem zahtjeva za ponovno prebrojavanje glasova iznese jasna uputa da se na to mogu žaliti državnom sudu. No taj je prijedlog izazvao svađu pa su se članovi SIP-a razišli bez formalne odluke.

“Ogorčen sam kako se upravlja ovim tijelom”, kazao je ljutio na izlasku iz zgrade u kojoj je sjedište SIP-a hrvatski član tog tijela Stjepan Mikić.

Bošnjački član SIP-a Suad Arnautović kazao je da se “se birokratskim začkoljicama” ovlaštenim pravnim subjektima onemogućiti pravo na žalbu.

Nakon takvog završetka sjednice SIP-a odvjetnik kojega je angažirao srebrenički načelnik Duraković uručio je žalbu Sudu BiH tražeći njegovo očitovanje o dokazima koji navodno potvrđuju sumnje u regularnost izbornog procesa u toj općini.

SIP još nije donio odluku o tome hoće li i kada biti ponovljeni izbori u Stocu gdje je 2. listopada glasovanje moralo biti prekinuto zbog fizičkih sukoba.

Komentiraj