Austrija zabranila grb HOS-a: “Svi bi trebali postupiti kao Milanović”

Austrijska vlada zabranila je u srijedu ustaškog znakovlje, uključujući i grb HOS-a s ustaškim pozdravom, koji je u Hrvatskoj legalan.

Odluka austrijske vlade prati preporuke stručnog izvješća o okupljanju u Bleiburgu, koje su europski mediji proglasili “najvećim neofašističkim skupom u Europi”, javio je Index.

Stručno povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške, u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

Austrijska je vlada sada službeno prihvatila preporuke koje se odnose na znakovlje te dodala novo znakovlje koje će po Zakonu o simbolima ubuduće biti zabranjeno u Austriji.

Tu su neki ustaški simboli iz vremena Drugog svjetskog rata, ali i grb HOS-a, koji je u Hrvatskoj službeno registriran u Ministarstvu uprave.

HOS-u osporena registracija, ZDS postaje nelegalan?

Zeleni, koji su s konzervativnom Narodnom strankom dio austrijske vladajuće koalicije, u svojem su priopćenju za medije naročito apostrofirali zabranu simbola HOS-a, koji opisuju kao “noviju fašističku organizaciju” u odnosu na one iz Drugog svjetskog rata.

“Desetljetna borba Zelenih protiv ovog navodnog memorijalnog događaja i s njim povezanog isticanja nacističkih simbola, ali i suvremenih fašističkih likova, u konačnici je bila uspješna”, pohvalili su se u Austriji vladajući Zeleni.

Dva su ustaška simbola već bila zabranjena. No, zabrana u praksi nije bila dovoljna, pa se novim pravilnikom proširuje katalog zabranjenih simbola, među kojima je i znakovlje HOS-a.

“Bit će zabranjeni ne samo povijesni fašistički simboli, značke i zastave ustaša već i onih skupina koje se pozitivno odnose na ustaški fašizam. To posebno uključuje one HOS-a (Hrvatske obrambene snage), zajedno s drugim podorganizacijama i nasljednicima ustaštva. HOS nije bio samo naziv ustaške vojske do 1945. godine već i hrvatske paravojne postrojbe (1991.-1993.) koja se ističe brojnim izravnim i pozitivnim referencama na hrvatski fašizam”, poručuju austrijski Zeleni.

Simboli HOS-a su tako uvršteni u Pravilnik o simbolima, što znači da će njihovo pokazivanje u javnosti u Austriji ubuduće biti kažnjivo.

Znakovito je da se Zeleni u svojem priopćenju za medije u povodu zabrane ustaških simbola pozivaju direktno i na predsjednika RH Zorana Milanovića. “Svi bi trebali – kao što je to učinio hrvatski predsjednik Zoran Milanović nekoliko puta od 2020. – napustiti službene događaje kada se prikazuju simboli HOS-a, a da ne govorimo o ustaškim simbolima”, poručila je glasnogovornica Zelenih Eva Blimlinger.

Komentiraj