HOS-u osporena registracija, ZDS postaje nelegalan?

Autor:

05.12.2016., Jasenovac - Sporna ploca koju su pripadnici HOS-a postavili prije mjesec dana. Postavljena ploca ima upisan pozdrav Za dom spremni. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nikola Cutuk, Pixsell

Udruga bojovnika HOS-a (UBHOS) priopćila je u srijedu da su neistinite tvrdnje Ministarstva pravosuđa i uprave da joj je odbijen zahtjev za upis promjena u Registar udruga jer je utvrđeno da nije održavala redovne skupštine, a ne zbog korištenja pozdrava ”Za dom spremni”.

UBHOS kaže kako je gruba neistina da nisu održavali skupštine u skladu sa Statutom jer su, uz žalbu od 14. listopada 2019. tadašnjem Ministarstvu uprave, priloženi svi ovjereni zapisnici od Drugog do Sedmog Sabora UBHOS-a.

Udruga tvrdi da je sukcesivno, od osnutka 20. svibnja 2000., održavala Sabore UBHOS-a svake dvije do tri kalendarske godine, pri čemu nije bila obvezna dostavljati zapisnike jer nije bilo nikakvih promjena Statuta, naziva, osoba ovlaštenih za zastupanje udruge ili adrese sjedišta.

UBHOS ističe da je udrugu registriralo i ozakonilo drugostupanjsko tijelo Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave rješenjem od 3. travnja 2001., pa nije u nadležnosti prvostupanjskog upravnog tijela da odbija produljiti registraciju UBHOS-a i zapravo ukinuti postojanje udruge.

To može biti nadležnost samo drugostupanjskog tijela, koje je i registriralo udrugu, napominje UBHOS.

Ministarstvo je u rješenju, koje UBHOS-u do danas nije dostavljeno u sjedište na zakonom propisani način, u cijelosti prihvatilo rješenje Gradskog ureda za opću upravu od 13. rujna 2019. kojim je odbijen zahtjev za produljenje registracije jer je iz Statuta odbila izbrisati odredbe o izgledu pečata koje nisu obvezni dio Statuta, već se mogu opisati i drugim aktom.

UBHOS naglašava da je Gradski ured za opću upravu ultimativno zatražio brisanje znaka i gesla udruge ”Za dom spremni”, koje je u Statutu uredno registriralo tadašnje Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Registracija udruge pravno valjana, a rješenje ministarstva nezakonito 

UBHOS smatra da je aktualni ministra pravosuđa i uprave Ivan Malenica prihvatio ukidanje UBHOS-a, što se izravno protivi Zakonu o općem upravnom postupku.

Znakovlje postrojbi HOS-a s geslom ”Za dom spremni” odobrilo je Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika Oružanih snaga RH o znakovlju postrojbi OSRH.

UBHOS dodaje da je zagrebački Upravni sud u međuvremenu donio pravomoćnu presudu u korist UBHOS-a protiv Ministarstva pravosuđa i uprave radi šutnje uprave jer ministarstvo nije gotovo dvije godine riješilo žalbu udruge, iako je zakonski rok 60 dana.

Prema odredbama ZUP-a i Zakona o upravnim sporovima (ZUS) registracija udruge je i dalje pravno valjana, a rješenje ministarstva nezakonito, poručuje UBHOS.

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u utorak da je UBHOS-u odbijen zahtjev za upis promjena u Registar udruga jer je utvrđeno da nije održavao redovne skupštine.

Ministarstvo ističe da je Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba rješenjem iz 2019. odbio zahtjev UBHOS-a za upis promjena u Registar udruga jer je utvrdio da nisu ostvareni zakonski preduvjeti.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao drugostupanjsko tijelo, preciziralo je kako je u žalbenom postupku iz srpnja ove godine utvrdilo da UBHOS nije dostavio zatražene dokaze nadležnom gradskom uredu, poput zapisnika s redovnih i izbornih skupština.

U ministarstvu ističu kako je, prema javno dostupnim podacima iz Registra udruga, jedina skupština održana 2000. godine kada je izabrana ovlaštena osoba za zastupanje, kojoj je mandat istekao još 2002. godine.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.