S oko tisuću industrijskih robota Slovenija je iznad svjetskog prosjeka robotizacije i među vodećim državama na europskom jugoistoku, ali znatno zostaje za prosjekom Europske unije, pa među poslovnim krugovima vlada veliko zanimanje za Europski forum robotike 2016. koji je otvoren u Cankarjevom domu, s mnoštvom zanimljivih predavanja, radionica i poslovnih susreta robotičara, inženjera i poslovnih ljudi iz Europe i svijeta.

Taj skup se u Sloveniji održava po prvi put. Organizatori misle da ća ga do srijede uz domaće stručnjake za robotiku i poslovne ljude posjetiti mnoštvo gostiju i predavača iz različitih europskih država, najviše iz Njemačke i Velike Britanije.

Organizator događaja koji se odvija pod geslom Robotika za Europljane neprofitna je udruga iz Bruxellesa euRobotics AISBL, a kao partneri sudjeluju ljubljanski Fakultet za elektrotehniku, znanstveni insitut Jožef Štefan i Slovenska akademija znanosti u umjetnosti (SAZU).

Uz predviđene analize o stupnju razvoja robotike u Sloveniji i u regiji, te korištenju robota u njezi i opskrbi starijih osoba, zanimljiva su i predavanja o digitalizaciji europske industrije prema planu što ga je predložila Europska komisija, o čemu će se prema programu raspravljati u utorak.

Predstavnici više međunarodnih organizacija prezentirat će projekte koje na području robotike sufinancira Europska unija. Riječ je o programu SPARC, javno-privatnom partnerstvu u kojemu sudjeluju države i privatni ulagači, a financijski udjel EU-a iznosi 700 milijuna eura.

U srijedu će u fokusu foruma biti teme o novim mogućnostima financiranja robotskih projekata, o odnosu robotike i interneta, te znanstvena dostignuća u što boljem programiranju robota.

Posjetitelji priredbe mogu u auli Cankarjevog doma pogledati i izložbu robota na kojoj se predstavlja više uglednih proizvođača.

Komentiraj

FOTO:ChinaFotoPress/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.