Ugledna hrvatska vilončelistica Monika Leskovar dobila je na dar, posredovanjem Sisačke biskupije, violončelo proslavljenoga graditelja gudačkih instrumenata Slavka Domitrovića, a instrument joj je u srijedu u Sisku darovala njegova udovica Mirjana Domitrović.

Violončelistica  Leskovar posjetila je udovicu graditelja gudačkih instrumenata Domitrovića zajedno sa sisačkim biskupom Vladom Košićem. Tom prigodom Mirjana Domitrović, posredovanjem Sisačke biskupije, darovala je Moniki violončelo, rad njenog supruga, najboljeg i najpoznatijeg graditelja gudačkih instrumenata u Hrvatskoj.

Istaknula je kako je radosna što će “rad ruku njenog supruga nastaviti živjeti kroz Monikinu glazbu te što uz pomoć pokojnikove ostavštine može pomagati obiteljima s petero i više djece Biskupijske zaklade Kardinal Franjo Kuharić”, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Vilončelistica Monika Leskovar (1981.). dobitnica je mnogih hrvatskih i međunarodnih nagrada i priznanja.

  • Slavko Domitrović, najbolji i najpoznatiji graditelj gudačkih instrumenata u Hrvatskoj, umro je u veljači ove godine u Sisku. Zbog svojeg umijeća muziciranja, a posebice gradnje gudačkih instrumenata bio je izuzetno cijenjen u Europi i cijelom svijetu.

Rođen je 1937. u Petrovcu kod Siska, a od rane mladosti je pokazivao zanimanje za gradnju glazbala te je u Srednjoj glazbenoj školi U Sisku svirao na violini vlastite izrade. Violinu je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za vrijeme studija je posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje: Ivana Husa, Franju Šnajdera i Rudolfa Slokovića. Diplomirao je 1975., a 1980. odlazi u majstorskoj školu graditelja violina u Freiburgu u Njemačkoj.  Domitrović se vraća u Zagreb i 1983. pri Glazbenoj školi Pavla Markovca otvara Radionicu za gradnju i restauraciju glazbala u kojoj radi kao nastavnik za gradnju gudačkih instrumenata. Godine 2001. na natjecanju “Jacob Steiner” u gradnji violina osvaja priznanja za sva tri svoja izložena instrumenta. Iza majstora Domitrovića ostalo je oko 250 violina i ostalih gudačkih instrumenata – u Zagrebu, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i SAD-u i na njima sviraju i studenti i virtuozi.

 

Komentiraj

FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.