Ukupno su 4333 migranta četirima vlakovima prebačena tijekom noći i jutra u Dobovu i smještena u prihvatne centre, pri čemu su dvije trećine prebačene u izbjeglički kamp u Šentilju, a ostali u Dobovu, Gornju Radgonu i druge centre, objavila je u utorak ujutro slovenska policija.

Po podacima policijske uprave Maribor, Austrija je preko Šentilja u ponedjeljak primila 6580 izbjeglica i migranata, a odljev izbjeglica migrantskom rutom prema Austriji i Njemačkoj trebao bi se nastaviti i sljedećih dana.
Prema podacima slovenske uprave za zaštitu i spašavanje, sinoć je bilo prazno gotovo 80 posto mjesta u tranzitnim centrima, koji mogu primiti nešto iznad 10 tisuća ljudi.
Na moguće postupno zatvaranje vrata za migrante i izbjeglice u Njemačkoj upozorava u komentaru ljubljansko “Delo”, koje navodi da je kancelarka Angela Merkel zasad uspjela smiriti nezadovoljstvo bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera njezinom izbjegličkom poliitikom, ali da kancelarka ima “sve manje manevarskog prostora” za primanje migranata u velikom broju i da će sestrinskoj stranci, koja s njezinim CDU-om već pola stoljeća čini političku uniju, morati dati ustupke.
List upozorava na Seehoferovu izjavu nakon sastanka s Merkel o migrantskoj krizi prema kojoj će se migranti kojima Njemačka odbije dati azil “moći sasvim slobodno vratiti u domovinu ili nekamo drugdje”, ocjenjujući da to čak “zvuči kao prijetnja” državama na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti, jer može značiti da će ih Njemačka vratiti njima, a ne vratiti u izvorne države.

izbjeglicama, ali će se Merkel i dalje zauzimati za traženje europskih i svjetskih rješenja za izbjegličku krizu. No, dosad ju je velika većina država članica EU-a ostavljala na cjedilu. Ona će nastaviti stvarati savezništva za rješavanje bliskoistočnih i drugih kriza. No, za političarku koja je odlična pragmatičarka, a i za ostale europske političke vođe, postoje granice”, navodi list.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.