U 19 sati na Trgu žrtava fašizma počeo je prosvjed. Organizirala ga je inicijativa ‘Antifašizam je moj izbor’.

Prosvjed se održava zbog najavljene promjene imena Trga maršala Tita. Suorganiziraju ga Zajednica antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

“Prvo su došli po trgove. Što je sljedeće? Školstvo? Manjine? Prava žena? Upitno je gdje ćemo stati nastavimo li putem kojim smo krenuli. Trebamo promjene zbog kojih ćemo bolje živjeti – preimenovanje trga nije jedna od njih”, naveli su u pozivu na prosvjed.

UŽIVO:

19:40 Voditelj programa podsjetio je kako Titovo ime nose nose ulice i gradovi širom svijeta, dok su okupljeni skandirali: “Tito, Tito, Tito!”.  Voditeljica je potom rekla kako Tito ima svoj asteroid, tako da njegova zvijezda još uvijek sjaji, sviđalo se to nekima ili ne.

19:37 Glumica Anja Matković je pred okupljenima pročitla odlomak iz “Jame” Ivana Gorana Kovačića.

19:35 ”Gradonačelnik Bandić je u svojem prijedlogu za preimenovanje rekao da imena trgova i ulica moraju nositi oni čija imena nisu ukljana u ratu i poraću. Nije ga okaljano ime smetalo kad je ušao u Titovu partiju i tako počeo svoju plodnu političku karijeru”, rekla je voditeljica programa.

19:27 Okupljenima se obratio student Jakov Kolak, koji se zapitao kako da mladi njeguju antifašizam kada se zadnjih dvadeset godina zatire u javnosti.

“Nisu mladi neaktivni jer su sebični i nepogovorni, nego za njihov angažman ne postoje uvjeti”, rekao je.

19:24 “Ne želim živjeti u zemlji u kojoj vlada i premijer toleriraju fašistička obilježja na mjestima pijeteta kao što je Jasenovac”, dodala je.

19:21 Potom se okupljenima obratila aktivistica Sandra Benčić koja je poručila zašto je došla na prosvjed. “Želim se glasno usprotiviti trgovinskim sporazumima Bandića i ekstremne desnice. Vjerujem da su građani ti koji trebaju otvarati dijalog, kako bi samo odlučivali o imenima trgova i ulica”, poručila je.

19:19 “Gradonačelnik se bavi političkom trgovinom kako bi ostao na vlasti, građani to znaju i pamte”, poručili su i dodali kako je antifašizam upisan u Ustav Republike Hrvatske.

19.17 Voditelji programa obratili su se okupljenima.

“Zagreb je danas nepokoreni grad i takav će ostati unatoč pokušajima revizije prošlosti od strane ekstremne desnice koja uz potporu gradonačelnika pokušava izbrisati antifašističko nasljeđe”, poručili su i pozdravili goste iz Istre koji su došli u velikom broju.

19:00 Unatoč lošem vremenu, prosvjed je započeo u 19 sati.

Komentiraj