Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je pozvala Europsku uniju da osigura svoje vanjske granice kako bi se smanjio priljev izbjeglica u Europu i spriječilo da zemlje poput Slovenije dižu ograde na svojim granicama.

Stanje u Sloveniji, gdje vlada postavlja ograde prema granici s Hrvatskom kako bi bolje kontrolirala priljev migranata, ukazuje na “hitnost situacije i potrebu suradnje na zajedničkom europskom rješenju, a to znači da treba osigurati vanjske granice”, izjavila je kancelarka.

Istovremeno, njemački ministar unutarnjih poslova rekao je preko svog glasnogovornika da Njemačka planira vraćati sirijske izbjeglice u onu članicu EU-a u koju su najprije stigle na putu prema Europi, ukidajući tako suspenziju imigrantskih pravila.

Slovenski premijer Miro Cerar izvijestio je da će njegova zemlja, kroz koju je od polovine listopada prošlo više od 171.000 migranata i izbjeglica, u predstojećim danima na granici prema Hrvatskoj postaviti ogradu, a postoji i mogućnost njezine blokade.
Tu je mjeru opravdao mogućnošću masovnog dolaska oko 30.000 izbjeglica u danima koji predstoje.
Slovenija je postala glavna zemlja ulaska migranata u Schengensku zonu od njezina zatvaranja s mađarske strane prema Hrvatskoj u noći sa 16. na 17. listopada.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova je izjavio da Njemačka ponovno uvodi Dublinski protokol po kojem se izbjeglice moraju registrirati u prvoj članici EU-a u koju stignu i mogu u nju biti vraćene iz drugih zemalja ako to ne učine.
To se odnosi na državljane svih zemalja, članice EU-a osim Grčke “i na sirijske državljane, od 21. listopada”, rekao je.

Suočena s priljevom desetaka tisuća sirijskih izbjeglica ovoga ljeta, njemačka kancelarka Angela Merkel suspendirala je Dublinski protokol i dopustila izbjeglicama da se registriraju u Njemačkoj, iako su u EU ušli na drugim mjestima, najčešće u Grčkoj.

Merkel je zbog toga bila na udaru kritika unutar vlastite Demokršćanske stranke i javnosti koja smatra da je tako mnoge ohrabrila na dolazak u Njemačku.

Njemačka će ove godine primiti 800.000 izbjeglica, četiri puta više nego 2014. Neki procijenjuju da će ih biti više od milijun.

Na smještaj, prehranu i obrazovanje izbjeglica do kraja godine potrošit će više od 21 milijarde eura, objavio je ekonomski institut iz Muenchena Ifo.

Komentiraj

FOTO:Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.