Čelnica tajvanske oporbe koja zagovara neovisnost od Kine Tsai Ing-wen osvojila je uvjerljivu pobjedu na subotnjim predsjedničkim izborima i obećala da će održati mir sa susjednom Kinom, koja je upozorila da će se usprotiviti bilo kakvom potezu prema neovisnosti Tajvana.

Tsai, čelnica Demokratske napredne stranke (DPP) obavljat će jedan od najtežih i najopasnijih poslova u Aziji, imajući na umu da je Kina uperila tisuće raketa prema toj otočnoj državi koju Paking smatra svojim teritorijem, desetljećima nakon što su poraženi nacionalisti pobjegli na Tajvan pred Maovim komunistima u građanskom ratu 1949.

Tsai je rekla da će uspostaviti “dosljedne, predvidive i održive” odnose s Kinom i da neće provocirati kako bi se osigurao status quo.

“Obje strane imaju odgovornost da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se našli uzajamno prihvatljivi načini za suradnju uz međusobno uvažavanje i reciproticet, bez provokacija i iznenađenja”, rekla je Tsai koja je pobjedila s 56 posto glasove ispred odlazećeg predsjednika, nacionalista Maa Yinga-jeoua.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je nakon objave izbornih rezultata da se postignuća i mir iz posljednjih osam godina moraju poštivati i da neće tolerirati poteze prema neovisnosti Tajvana.

“U načelnim pitanjima poput zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, bit ćemo čvrsti kao stijena”, stoji u priopćenju.

SAD je priopćio da mu je u “strateškom interesu” očuvanje mira i stabilnosti između Tajvana i Kine. “Radujemo se suradnji s gospođom Tsai i tajvanskim čelnicima iz svih stranaka kako bi ostvarili naše zajedničke interese i osnažili odnose između SAD-a i tajvanskog naroda”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj

FOTO:EPA/JEROME FAVRE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.