Jaslice s prikazom Isusova rođenja u Betlehemu ove su godine u slovenskom Kopru osim ovčicama i svecima od gipsa “uresili” i  minijaturnom bodljikavom žicom, reagirajući tako na aktualni problem izbjeglica.

Na postament s uobičajenim betlehemskim prizorima u jednom su kutu postavljene tri ovčice ograđene minijaturnim kolutima bodljikave žice, dok  je na drugoj strani izlaz u obliku velikog slavoluka okićenog lovorovim lišćem, što simbolizira spasenje.

“Bogorođenje smo željeli prikazati kao pobjedu nad strahom i odaslati poruku kako ne pristajemo na strah nego da želimo otvorenost i slobodu”, kazao je za lokalni list “Primorske novice” koparski župnik Primož Krečič objašnjavajući simboliku uprizorenja Kristova rođenja u koparskoj stolnoj crkvi Marijina uzašašća.

“Sve što izaziva strah nije dobro, a mi se ne slažemo s fizičkim i psihološkim ogradama koje niču u Europi i razdvajaju ljude”, kazao je svećenik. U postavljanju velikih tradicionalnih  jaslica punih deset dana pomagali su mu svi aktivni župljani.

Zbog zanimljive poruke u crkvu ovih dana dolazi više ljudi nego obično.

Bogorođenje sa žicom  moći će se pogledati sve do Svijećnice, kada se jaslice, kako je običaj,  pažljivo demontiraju i slažu u sanduke do idućeg Božića.

Još nije poznato hoće li ovogodišnji žičani dodatak biti potreban i za idući Božić.

Komentiraj