Književnik Robert Roklicer u svojoj novoj zbirci poezije „Apsolutno siguran“ bavi se vlastitom svakodnevicom, nastavljajući tako niz započet u prethodnim djelima. Čitatelji su od njega navikli na mračan pogled na realnost, događaje, strasti i ljude koji ga okružuju, začinjen crnim humorom.

„U jedanaest objavljenih knjiga, kao osoba od krvi i mesa – sa svim svojim nadljudskim slabostima, nastojao sam napisati ono što sam kao lirski ‘ja’ zaista proživio, rekao bih u čak 95 posto slučajeva, ili ono što sam potajno želio doživjeti. Ta moja ‘stvarnosna’ književnost, u kojoj ne štedim nikoga, a ponajmanje sebe, odavno je prešla u svojevrsnu luzersku filozofiju, anarhističko viđenje svijeta, doživljavanja sebe kao gubitnika u razularenoj masi jadnika koji se prikrivaju maskama morala, kvaziproroka i pijanih Prometeja. Pišem, dakle, ono što vidim, čujem i doživim. Slab sam u maštanju, nije mi prirođena odlika Mesije, ali ni optimističnog lika koji gromoglasno piše ljubavne pjesme o vlastitoj ženi – istovremeno je varajući s debelom susjedom. Jedan pjesnik davno je napisao ‘Ostani đubre do kraja’. A ja se toga nastojim slijepo držati’’, kaže Robert Roklicer.

Komentiraj

PODIJELI
Saša Drinić, vanjski suradnik Nacionala. Pratim teme iz različitih sfera društvenog života. Radim kao novinar Osječke televizije gdje uređujem emisiju TV koktel. Ispred radijskog mikrofona Studentskog Unios radija u Osijeku uređujem i vodim emisiju Šalica razgovora.