Sutra istječe rok za oslobađanje muslimanki iz egipatskog zatvora, u zamjenu za život Tomislava Salopeka, kojeg su 22. srpnja u Egiptu oteli pripadnici Islamske države. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u četvrtak je zajedno sa suprugom otetog hrvatskog državljana otputovala u Egipat.

“Načelno su u ovakvim sitacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima”, rekao je bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu Daniel Bučan za HRT.

Otmica ne mora nužno biti povezana s Islamskom državom

“Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i iz Hrvatske sam. Oženjen sam za Natašu i imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku CGG u Kairu u Egiptu. Vojnici Islamske države ulovili su me 22. srpnja. Žele me zamijeniti za muslimanske žene koje su u egipatskim zatvorima. To se mora dogoditi u roku od 48 sati. U suprotnom će me ubiti”, rekao je u videosnimci koja je jučer objavljena na Internetu Salopek.

Salopek je otet iz službenog vozila, dok je putovao na posao. Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je kako je Salopek prvi Hrvat otet u inozemstvu.

“Egipat već godina ima problema s islamistima koji se skrivaju po tim putostopoljinama. I povremeno ili napadnu infrastrukturu koja tuda prolazi. Ondje rat s islamistima niskog intenziteta stvarno nije novost”, rekao je za HRT vojni analitičar Igor Tabak koji ističe kako ova otmica ne mora nužno biti povezana s Islamskom državom. “Ona je dobra firma pod kojom se može podmetnuti svatko tko hoće biti veći nego što je”, dodaje.

Osuda Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u četvrtak je najoštrije osudio otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu, te naglasio da takva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim učenjima islama.

Predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović tijekom dana je uputio “Poziv za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka” na najutjecajnije adrese u Arapskoj Republici Egiptu, među ostalima egipatskoj vladi i vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipta da svojim utjecajem i autoritetom učine sve kako bi spasili život Tomislava Salopeka i time potvrdili kur’anski imperativ “… tko spasi jedan nevin život kao da je spasio cijelo čovječanstvo.”

Rasprava na forumima pristaša Islamske države

Na forumima pristaša Islamske države dan nakon otmice Hrvata počela se voditi velika rasprava o opravdanosti otmice i prijetnji ubojstvom Hrvata Tomislava Salopeka, prenosi portal Vocativ.

“Koji je grijeh počinio ovaj Hrvat da treba biti ubijen? Postoji li za to opravdanje u šerijatskom zakonu?”, napisao je jedan pristaša ISIS-a na forumu.

Našlo se i onih koji su otvoreno kritizirali otmicu Tomislava Salopeka. “Na ovakav način neće osloboditi zatočenice iz egipatskih zatvora. Nećemo osloboditi nikoga i nećemo postići ništa, osim što ćemo proliti krv jedne osobe”, napisao je.

Komentiraj

FOTO:SITE
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.