U njemačkoj se javnosti u subotu razvila žestoka rasprava o prijedlogu ministra unutarnjih poslova Thomasa de Maizierea (Kršćansko-demokratska unija, CDU) da se sirijskim izbjeglicama više ne pruža dugotrajni izbjeglički status što bi isključilo i mogućnost dovođenja obitelji u Njemačku.

“Sad je zbilja prevršilo svaku mjeru. Umjesto da sad svi prionemo na posao i pomognemo općinama i gradovima u savladavanju problema s izbjeglicama, De Maiziere u javnost pušta nepromišljene ideje”, komentirao je potpredsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Ralf Stegner za javni servis NDR.
De Maiziere je u petak poslijepodne u razgovoru za postaju Deutschlandradio najavio kako sirijskim izbjeglicama ubuduće neće više biti automatski dodjeljivan status azila, što uključuje boravišnu dozvolu u trajanju od tri godine, nego samo tzv. supsidijarnu zaštitu u trajanju od godinu dana.
Nakon isteka oba roka se prije produljenja boravišne dozvole ispituje postoje li još uvijek razlozi ostanka u Njemačkoj, tj. vlada li u zemlji porijekla još uvijek rat.
U slučaju sirijskih izbjeglica bi promjena statusa značila i nemogućnost dovođenja ostatka obitelji u Njemačku jer tzv. spajanje obitelji nije predviđeno za osobe čiji boravak je ograničen na samo godinu dana.
“Druge države također u ovakvim slučajevima pružaju zaštitu samo na ograničeno vrijeme. I to ćemo i mi u budućnosti raditi sa sirijskim izbjeglicama i to tako što ćemo im reći: možemo vam pružiti zaštitu ali samo supsidijarnu, znači vremenski ograničenu i bez mogućnosti dovođenja obitelji”, rekao je De Maiziere za javni servis Deutschlandradio opravdavajući to velikim brojem sirijskih izbjeglica koje dolaze u Njemačku.
Ministarstvo unutarnjih poslova je doduše odmah demantiralo ovakve planove ali su promatrači De Maizierov istup protumačili kao “ispitivanje terena” i to samo dan nakon mukotrpno dogovorenog kompromisa oko smjernica izbjegličke politike donesenog među predsjednicima stranaka vodeće koalicije Unije CDU/CSU i SPD-a u četvrtak.
No Njemačka ostaje pri planovima što bržeg odbijanja izbjeglica iz svih onih zemalja za koje se procijeni da su sigurne. U sklopu koalicijskog dogovora se, nakon zemalja tzv. zapadnog Balkana, kamo se već pojačano vraćaju osobe kojima je odbijeno pravo na politički azil, pojačano govori i o Afganistanu odakle, nakon Sirije, trenutno dolazi najveći broj izbjeglica.
Nakon kriznog sastanka njemačka kancelarka Angela Merkel je najavila i uspostavu “sigurnih zona” u Afganistanu u koje bi bile vraćane izbjeglice.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.