U prvih deset ovogodišnjih mjeseci prihodi državnog proračuna dosegnuli su 88,27 milijardi kuna, dok su rashodi iznosili 94,58 milijardi, tako da je deficit iznosio 6,31 milijardu kuna, pokazuju najnoviji, privremeni podaci Ministarstva financija.

Proračunski deficit za prvih deset mjeseci manji je 18 posto nego u istom razdoblju 2014. godine. Ipak, podaci o ukupnom deficitu nisu metodološki usporedivi, s obzirom na izuzeće HZZO-a kao izvanproračunskog korisnika od početka godine.

U prvih 10 mjeseci ove godine prihodi od PDV-a dosegnuli su 36,3 milijarde kuna, što je 5,5 posto više nego u istom razdoblju lani. No, izdaci za kamate u istom su razdoblju iznosili 9,48 milijardi kuna, te su bili 8 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju.

Samo u listopadu proračunski prihodi iznosili su 9 milijardi kuna, što je 7,7 posto manje nego u istom mjesecu godinu dana ranije. Istodobno su rashodi bili 9,5 milijardi kuna ili 7,1 posto niži.

Tako je u listopadu deficit iznosio 508 milijuna kuna, dok je u listopadu 2014. iznosio 486 milijuna kuna.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.