Programom “Terme” francuskog kolektiva France Distraction, u okviru kojega će posjetitelji u Galeriji Studentskog centra (SC) imati priliku uroniti u bazen s 25 tisuća mekanih, crnih loptica te sudjelovati u razgovorima i predavanjima o filozofiji, u subotu se otvara Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta.

Neobična instalacija, koja će “nahraniti vaš um i tijelo” zamišljena je kao prostor opuštanja, mjesto za čitanje i susreta sa stoičkom filozofijom, već je proputovala svijetom i oduševila sve one koji su u njoj sudjelovali. “Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu za dobivanje informacija o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način”, najavljuju autori projekta, čije se gostovanje ostvaruje u suradnji s Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj.

Peto izdanje Ganz novog festivala ugostit će do 23. rujna u SC-u četrdesetak umjetnika iz osam zemalja, koji će kroz 14 programa predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov najavila je kako Ganzovi projekti nude “drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste što nam danas, čini se, najviše treba”.

“Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva”, ocijenila je.

Uz europske kazališne i plesne umjetnike, na festivalu će nastupiti hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Mueller, koja se nakon sedam godina vraća na zagrebačku scenu s predstavama “We Are Still Watching”, s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala i “Positions”, koja postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti.

Od hrvatskih autora premijerno će se izvesti i “The Cosmic Dust Practice”, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, dok iz Slovenije dolazi premijera predstave “Geneza” koreografkinje i plesačice Male Kline, priča o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje.

U Zagreb premijerno stiže i “Out of Season”, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i Matije Ferlina kojega je New York V Magazine 2011. proglasio jednim od vodećih mladih koreografa.

Iz Španjolske dolaze kazališni umjetnik David Espinosa s predstavom “My Great Work” koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom u nastanku “What is Third” pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi.

Među ostalim, izvest će se i predstava “Ibsenov Neprijatelj naroda kao Brechtov poučni komad” redatelja Zlatka Pakovića, koji oblikuje originalan kazališni organizam estetike i etike otpora,

Postfestum “Ganz poslije Ganza”, u sklopu manifestacije “Bijela noć” Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom 26. rujna predstavlja njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati oštećene zidove i pukotine u Zagrebu. S radom nazvanim “Dispatchwork” već je uljepšao 36 gradova diljem svijeta, od Ljubljane do Taipeia, preko Venecije i Pariza do New Yorka i Quita u Ekvadoru.

Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika i producenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru.

Riječ je o jednoj od tri ovogodišnje festivalske edukativne radionice – najavljena je još radionica razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković te produkcije umjetničkih projekata, u sklopu koje će svoja iskustva podijeliti koautor projekta Muzeja prekinutih veza Dražen Grubišić, producent BADco. Kolektiva Lovro Rumiha te kulturni menadžer Gerco de Vroeg.

Ulaz na festival je besplatan.

Komentiraj

FOTO:HINA / Studentski centar /Kultura promjene / mm
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.