Programom “Terme” francuskog kolektiva France Distraction, u okviru kojega će posjetitelji u Galeriji Studentskog centra (SC) imati priliku uroniti u bazen s 25 tisuća mekanih, crnih loptica te sudjelovati u razgovorima i predavanjima o filozofiji, u subotu se otvara Ganz novi festival, međunarodni festival razvojnog kazališta.

Neobična instalacija, koja će “nahraniti vaš um i tijelo” zamišljena je kao prostor opuštanja, mjesto za čitanje i susreta sa stoičkom filozofijom, već je proputovala svijetom i oduševila sve one koji su u njoj sudjelovali. “Imat ćete osjećaj kao da ste na najčudnijem mjestu za dobivanje informacija o stoičkoj filozofiji, a nakon nekog vremena u bazenu poželjet ćete da ste studirali filozofiju na takav način”, najavljuju autori projekta, čije se gostovanje ostvaruje u suradnji s Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj.

Peto izdanje Ganz novog festivala ugostit će do 23. rujna u SC-u četrdesetak umjetnika iz osam zemalja, koji će kroz 14 programa predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Umjetnička voditeljica festivala Silvija Stipanov najavila je kako Ganzovi projekti nude “drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste što nam danas, čini se, najviše treba”.

“Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva”, ocijenila je.

Uz europske kazališne i plesne umjetnike, na festivalu će nastupiti hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Mueller, koja se nakon sedam godina vraća na zagrebačku scenu s predstavama “We Are Still Watching”, s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala i “Positions”, koja postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti.

Od hrvatskih autora premijerno će se izvesti i “The Cosmic Dust Practice”, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, dok iz Slovenije dolazi premijera predstave “Geneza” koreografkinje i plesačice Male Kline, priča o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje.

U Zagreb premijerno stiže i “Out of Season”, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i Matije Ferlina kojega je New York V Magazine 2011. proglasio jednim od vodećih mladih koreografa.

Iz Španjolske dolaze kazališni umjetnik David Espinosa s predstavom “My Great Work” koja na pozornici okuplja čak 300 glumaca, vojni orkestar, rock bend, životinje, auto i helikopter, te svestrana umjetnica Maria Jerez koja s novim solom u nastanku “What is Third” pokušava odgonetnuti enigmu susreta dvoje ljudi.

Među ostalim, izvest će se i predstava “Ibsenov Neprijatelj naroda kao Brechtov poučni komad” redatelja Zlatka Pakovića, koji oblikuje originalan kazališni organizam estetike i etike otpora,

Postfestum “Ganz poslije Ganza”, u sklopu manifestacije “Bijela noć” Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, te u suradnji s Goethe institutom 26. rujna predstavlja njemačko-francuskog umjetnika Jana Vormanna koji će plastičnim kockicama popunjavati oštećene zidove i pukotine u Zagrebu. S radom nazvanim “Dispatchwork” već je uljepšao 36 gradova diljem svijeta, od Ljubljane do Taipeia, preko Venecije i Pariza do New Yorka i Quita u Ekvadoru.

Iste večeri, polaznici radionice luminoakustike, multimedijskog umjetnika Bojana Gagića i inženjera elektroakustike, glazbenika i producenta Miodraga Gladovića izvest će noćni performans u Oktogonu, koristeći razne kreativne tehnike intervencije u prostoru.

Riječ je o jednoj od tri ovogodišnje festivalske edukativne radionice – najavljena je još radionica razvoja umjetničkih projekata autorice i redateljice Nataše Rajković te produkcije umjetničkih projekata, u sklopu koje će svoja iskustva podijeliti koautor projekta Muzeja prekinutih veza Dražen Grubišić, producent BADco. Kolektiva Lovro Rumiha te kulturni menadžer Gerco de Vroeg.

Ulaz na festival je besplatan.

Komentiraj

<
FOTO:HINA / Studentski centar /Kultura promjene / mm
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.