Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava britanski problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti u izvješću predstavljenom u ponedjeljak, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom.

“Ako jedete masno to ne znači da ćete se udebljati”, navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF) te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).

Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, puno ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice.

Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.

U izvješću “Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2” NOF/PHC poziva na “velik preokret” u smjernicama o zdravoj prehrani.

Preporuke o “nemasnoj hrani” i “niskom kolesterolu” imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC.

No nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine “selektivne pri izboru dokaza” te da su zaključci izvedeni naprečac.

“Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze”, kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji “nije posljedica loših smjernice o zdravoj prehrani, već zato što ljudi te smjernice ne slijede”.

“Fokusiranje na pojedine namirnice (…) kratkovidno je i zbunjuje ljude”, tvrdi Kanpton.

Johna Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje “jesti masno ili nemasno” i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.

“Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava”, i zato je “potrebna uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i normalna zdrava tjelesna težina”, napominje Wass.

PHC je neprofitna skupina za zdrav život koja okuplja stručnjake za zdravlje, a NOF je humanitarna skupina koja jača svjesnost na pretilost i potiče mijenjanje životnih navika.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.