Sjeverna Koreja u utorak je ispalila tri balističke rakete u smjeru Japanskog mora, izvijestila je južnokorejska vojska, samo tjedan dana nakon što je Pyongyang zaprijetio da će “poduzeti fizičku akciju” protiv američkoga proturaketnog sustava u Južnoj Koreji.

Rakete su lansirane rano u utorak iz zapadnoga grada Hwangjua u smjeru Japanskog mora, stoji u priopćenju južnokorejskoga glavnog vojnog stožera.

Pretpostavlja se da je riječ o modificiranim zastarjelim sovjetskim raketama SCUD čiji je domet oko 600 km i vjeruje se da je lansiranje raketa reakcija na odluku Sjedinjenih Država i Južne Koreje o postavljanju naprednoga raketnog sustava THAAD do kraja iduće godine, piše južnokorejska agencija Yonhap.

Pyongyang je još 11. srpnja zaprijetio “fizičkom akcijom” protiv proturaketnoga štita THAAD.

Sjedinjene Države u ponedjeljak su najavile da će UN-u prijaviti akciju te izraziti zabrinutost zbog novih sjevernokorejskih raketnih pokusa s obzirom na to da krše rezolucije Vijeća sigurnosti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.