Njemački ministri u utorak su predstavili glavne smjernice plana o ubrzanju procesa deportacije stranaca koji počine kazneno djelo, što je odgovor na seksualne napade migranata na žene u Koelnu koji su produbili sumnje u ispravnost politike otvorenih vrata za izbjeglice.

Spomenuti napadi, koji su predmet policijske istrage, dali su vjetar u leđa desnim skupinama i unijeli nemir u redove konzervativne stranke Angele Merkel koja je pod pritiskom da što snažnije odgovori na zločine migranata.

Prema planu kojeg su predstavili konzervativni ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar pravosuđa Heiko Maas iz redova socijaldemokrata, stranci koji budu osuđeni za fizičke i seksualne napade, opiranje policiji i uništavanje imovine, mogli bi biti deportirani.

Prema važećem zakonu, za većina tih kaznenih djela predviđene su uvjetne kazne i ne povlače za sobom protjerivanje iz zemlje.

Merkel je pozdravila dogovor dvojice ministara iz koalicijskih stranaka.

“Moramo se pobrinuti da zakon što prije stupi na snagu. Sada moramo dokučiti kako ubrzati parlamentarni postupak”, izjavila je kancelarka.

Više od 600 žena i djevojaka podnijelo je prijave policiji za seksualne nasrtaje na Silvestrovo u Koelnu i drugim njemačkim gradovima protiv počinitelja sjevernoafričkog podrijetla. Parlamentarni zastupnik Michael Grosse-Broemer pozvao je na ograničavanje useljevanja iz Maroka, Alžira i Tunisa jer su to, kako je istaknuo, “sigurne zemlje” te se ne radi o izbjeglicama. Njemačka je takvu odluku o imigrantima s Balkana donijela prošle godine.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.