Grčka strahuje da bi broj migranata blokiranih na njezinom teritoriju mogao doseći 70.000 zbog novih kvota koje su zemlje na tzv. “balkanskoj ruti” nametnule izbjeglicama koje se žele skrasiti u Europi.

“Prema našim procjenama, broj onih koji će se naći u klopci u našoj zemlji iznosit će između 50 i 70 tisuća idućeg mjeseca”, izjavio je u nedjelju grčki ministar za migracijsku politiku Janis Muzalas.

“Danas u Grčkoj ima 22.000 izbjeglica i migranata”, rekao je on u intervjuu za TV postaju Mega Channel.

Oko 6500 migranata blokirano je u nedjelju na graničnom prijelazu Idomeni, na sjeveru Grčke, na makedonskoj granici, nakon što su Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija, slijedeći odluku Austrije o ograničavanju broja izbjeglica koje prihvaća, odlučile uvesti nove kvote za zaustavljanje priljeva migranata.

Više desetaka izbjeglica prosvjedovalo je u nedjelju na željezničkoj pruzi blizu Idomenija.

Makedonija je u subotu propustila tek 300 osoba iz kampa u Idomeniju, predviđenog za prijem 1500 osoba, jer je Skoplje prošlog tjedna odlučilo odbiti prihvat na svojem teritoriju Afganistanaca te pojačalo kontrolu osobnih dokumenata Sirijaca i Iračana.

Komentiraj

FOTO:EPA/HARIS IORDANIDIS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.