U Sloveniju je od sredine listopada do danas iz Hrvatske ušlo 315.000 migranata i izbjeglica, od čega u petak nešto više od 3000, s tri vlaka upućena iz istočne Slavonije u Dobovu, gdje ih se nalazi još oko 500, potvrdila je u subotu slovenska policija.

Ostali su iz Dobove već prebačeni vlakovima i autobusima u Austriju i u tranzitni centar Šentilj iz kojega ih Austrija preuzima u grupama. Jutros je u Dobovu pristigao novi vlak s 1062 izbjeglica, rano popodne očekuje se još jedan s otprilike istim brojem ljudi.

U zadnjih devet dana u Sloveniji je prosječni dnevni priljev migranata iznosio oko 2300 ljudi, višestruko manje nego u vrijeme najvećih opterećenja u listopadu i studenom, a razlozi su u lošijim vremenskim uvjetima, prestanku primanja ekonomskih migranata iz zemalja neugroženih ratnim konfliktima, te nekim mjerama veće kontrole poduzetim u Turskoj.

Najveći priljev izbjeglica u Sloveniji bio je u listopadu, kad je u dva tjedna granicu prešlo 117.000 ljudi, dok je u cijelom studenom njihov broj nešto premašio 164.000.

Najveći dnevni priljev migranata i izbjeglica u Sloveniju ovog mjeseca zabilježen je u utorak, kad je preko Dobove sa više vlakova ušlo njih 4270.

Slovenske vlasti boje se da će se zbog nejedinstva Europske unije i neprilagođene imigracijske politike njihov dolazak nastaviti i preko zime, te pojačati u proljeće i ljeto, zbog čega nastavljaju postavljanje žičane ograde prema Hrvatskoj.

Zbog mogućnosti skretanja izbjegličkih ruta, ograda se postavlja i u priobalnom dijelu zemlje, a neki mediji navode da se razmišlja o pripremama za postavljanje izbjegličkog kampa u blizini aerodroma Portorož.

Komentiraj