Hrvatska podržava europsku perspektivu svih zemalja jugoistočne Europe, pa tako i Srbije, ali one moraju ispuniti kriterije za članstvo i odvojiti pregovarački proces od predizborne kampanje, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Odgovarajući na pitanje novinara blokira li Hrvatska pristupne pregovore sa Srbijom, Kovač je kazao da sve zemlje koje žele ući u EU moraju ispuniti kriterije za članstvo i odvojiti pregovarački proces od predizborne kampanje.

“Hrvatska, općenito, podržava europsku perspektivu svih zemalja na jugoistoku Europe,” kazao je Kovač nakon sastanka s estonskom kolegicom Marinom Kaljurand.

“Što se tiče samog pregovaračkog procesa, nas u Hrvatskoj iskustvo uči da treba odvojiti pregovarački proces od izborne kampanje”, dodao je aludirajući na skorašnje prijevremene izbore u Srbiji.

Kovač je podsjetio da je hrvatski pregovarački proces bio “mukotrpan, težak i bolan” jer je trebalo provesti dosta teških i nezgodnih reformi.

“To vrijedi i za druge zemlje aspirantice za članstvo u Europskoj uniji, pa tako i za Srbiju”, istaknuo je.

“Ono što je važno je da se ispune kriteriji za članstvo i ponavljam, treba odvojiti pregovarački proces od izborne kampanje”, poručio je Kovač.

U vezi najava Slovenije da bi uskoro mogla ukloniti žicu s granice, Kovač je kazao da se u razgovorima sa Slovenijom stekao dojam da je dogovor s tim u vezi moguć i izrazio nadu da će to pitanje uskoro biti riješeno.

Kovač će u utorak posjetiti Sloveniju i o tome i drugim pitanjima razgovarati s najvišim slovenskim dužnosnicima.

Komentiraj

FOTO:HINA / Emanuel SOČA / FENA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.