Sjedinjene Države preuzet će dodatnih 15.000 izbjeglica iz svijeta sljedeće godine, podižući ranije brojke na 85.000 te na 100.000 godinu iza toga, rekao je američki državni tajnik John Kerry nakon razgovora s njegovim njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Njegova izjava dana u nedjelju u Berlinu pokazuje sve veću želju Sjedinjenih Država da se suoče s masovnom izbjegličkim valom, ocjenjuje agencija Reuters, ali dodaje da je ta ponuda skromna kada se usporedi sa stotinama tisuća koje se kreću po Europi, a poglavito prema Njemačkoj.

Kerry nije rekao koliko će ljudi među navedenim dodatnim brojem izbjeglica biti iz Sirije, ali je kazao da su Sjedinjene Države spremne pomoći.

“U konzultacijama s Kongresom nastavit ćemo tražiti načine kako bi povećali brojke, istovremeno održavajući čvrstu sigurnost”, rekao je Kerry na novinskoj konferenciji nakon sastanka sa Steinmeierom.

“Potrebe su enormne ali smo odlučni odgovoriti na poziv”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.