Izložba “Čarobna družba – vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini”, koja se otvara u petak u Etnografskom muzeju, obradit će tu kroz povijest kontinuirano intrigantnu i popularnu temu.

Etnografski muzej će, u suradnji sa samostalnom umjetnicom, nagrađivanom fotografkinjom Ivom Lulić, do 31. svibnja iduće godine postati mjesto na kojemu će se, uz fotografije bajkovitih prizora Podravine, posjetiteljima predstaviti vjerovanja u nadnaravna bića, vile i vilovnjake, coprnice, divlje dekle, mrake, more, vede.

“Vjerovanja u ta bića zauzimaju važno mjesto u tradicijskoj kulturi., a suvremeni trendovi modernog društva pokazuju kako su takve teme i danas iznimno dobro prihvaćene i popularne u cijelom svijetu”, ističe se u najavi Etnografskog muzeja.

Lulić će se na izložbi predstaviti autorskim fotografijama nadahnutima podravskim narodnim vjerovanjima. Riječ je autoričinom fotografskom projektu u kojem je diljem Podravine nadnaravna bića uprizorilo lokalno stanovništvo.

“Ciklus fotografija izvrsno se uklopio u istraživanje Etnografskog muzeja temeljenog na kazivanjima suvremenih sugovornika, arhivske građe i drugih dostupnih izvora podataka o vjerovanjima u Podravini”, dodaje se.

Svojim prikazima likova na izložbi sudjeluju Zdenko Bašić, nagrađivani akademski filmski animator, Zdravko Tišljar, svestrani i priznati likovni umjetnik te mlađe autorice Marija Plečko, Petra Orbanić i Maja Jurjević.

Izložbu će pratiti zvučna kulisa aranžirana od zvukova prirode, autorsko djelo Ive Vičića.

Autorica izložbe i kataloga je kustosica Etnografskog muzeja Danijela Križanec-Beganović, a likovnog postava Nikolina Jelavić Mitrović.

Za vrijeme trajanja izložbe održat će se brojna popratna događanja, od radionica i stručnih predavanja, preko kazališnih predstava i bajkopričaonica do vilinskog bala i nagradnih igara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.