Rusija je zadala novi udarac Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u srijedu kada je najavila namjeru povlačenja svog potpisa Statuta i petnaesta skupština ICC počinje pozivima na nenapuštanje tog jedinstvenog pravosuđa.

Nekoliko afričkih zemalja je ranije najavilo da će se povući iz ICC-a.

Predsjednik skupštine država potpisica Rimskog statuta Sidiki Kaba je u Den Haagu uputio Rusiji svečani poziv da ne ode.

Gambija je u ponedjeljak službeno najavila svoje povlačenje iz ICC-a nakon Južnoafričke Republike i Burundija u listopadu.

U srijedu je Moskva donijela izrazito simboličnu odluku o povlačenju svog potpisa iz 2000. Rimskog statuta, koji nikada nije ratificirala. Rusija zamjera toj instanci što nije bila stvarno neovisna i što nije bila na visini očekivanja.

“Sud nije ispunio očekivanja, nikada nije bio stvarno neovisan i nije uživao ugled u međunarodnom pravosuđu”, ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Samo nekoliko sati prije ruske objave, Kaba je upozorio na različita mjerila, dok je Rusija pred Vijećem sigurnosti UN-a blokirala nekoliko pokušaja iznošenja  sirijske problematike na ICC-ju.

“Utemeljen 2002. Sud prolazi teško razdoblje, ali vjerujem u snagu konstruktivnog dijaloga u okvriu te skupštine”, konstatirao je senegalski ministar pravosuđa.

Na afričkom kontinentu Kenija, Namibija i Uganda bi mogle slijediti domino učinak dok je Sudan krajem listopada uputio poziv svim afričkim zemljama da napuste ICC.

Komentiraj