Nevladina organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) pozvala je u nedjelju Jordan da odbije ugostiti u srijedu sudanskog predsjednika Omara al-Bašira protiv kojeg je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao uhidbene naloge.

“Jordan bi trebao odbiti ulazak na svoj teritorij sudanskog predsjednika Omara al-Bašira ili ga uhititi ako uđe u zemlju”, piše u priopćenju HRW-a.

Bašir će biti uzvanik na summitu Arapske lige koji bi se u srijedu trebao održati u Jordanu, priopćila je ta nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku.

Sudanskog predsjednika ICC optužuje za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine zbog njegove uloge u sukobu u Darfuru, području na zapadu Sudana gdje je najmanje 300.000 osoba ubijeno u sukobima između pobunjenika i provladinih snaga.

Prvi stalni sud zadužen za suđenja zbog genocida i ratnih zločina, ICC, sa sjedištem u Den Haagu, izdao je uhidbene naloge protiv Bašira 2009. i 2010. godine.

Zemlje koje priznaju nadležnost ICC-a moraju ga stoga uhititi ako se pojavi na njihovom teritoriju.

Komentiraj

FOTO:EPA/MORWAN ALI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.