Vodeća kandidatkinja u utrci za gradonačenicu Kölna Henriette Reker, izbodena je u subotu nekoliko puta u vrat dok je sudjelovala u predizbornoj kampanji. Dužnosnici su za strane agencije izjavili kako je riječ o politički motiviranom napadu. 58-godišnja Reker nezavisna je kandidatkinja podržana od stranke kancelarke Angele Merkel.

Lokalna policija izjavila je kako je Reker u stabilnom stanju, ali nije izvan opasnosti. Dodali su kako je uhićen 44-godišnji Nijemac iz Kölna, a vlasti navode kako je Reker napadnuta zbog svoje uloge u zbrinjavanju izbjeglica u gradu. Čini se kako je osumnjičeni djelovao sam i nije imao policijski dosje.

 

  • Regionalni ministar unutarnjih poslova Ralf Jeger rekao je kako prvi znakovi pokazuju da je riječ o politički motiviranom činu. Napadač će prvo proći psihijatrijski pregled kako bi se utvrdilo koji je bio primarni cilj napada te je li imao zdravstvenih problema.

 

U pokušaju svladavanja napadača, ranjeno je još četiri osobe – jedna je osoba u teškom stanju, dok su tri zadobile lakše tjelesne ozljede. Glasnogovornik njemačke kancelarke rekao je kako je Merkel u šoku te da je osudila ovaj napad. Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere napad je nazvao ‘užasnim i kukavičkim’.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVER BERG
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.