Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u sjedištu UN-a u New Yorku na svečanosti potpisivanja međunarodnog sporazuma o klimi kazala da bi svijet trebao Pariški sporazum smatrati pokretačem društva na putu prema ekološki prihvatljivom razvoju te da je Hrvatska aktivno uključena u njegovu pripremu i usvajanje, priopćio je predsjedničin ured.

“Čvrsto bismo trebali prihvatiti Pariški sporazum te ga smatrati stvarnim pokretačem svih segmenta društva na putu prema ekološki prihvatljivom razvoju i zelenim tehnologijama. Hrvatska prepoznaje važnost Pariškog sporazuma te je aktivno uključena u njegovu pripremu i usvajanje”, kazala je predsjednica u svom govoru pred predstavnicima 171 države koje su potpisale sporazum.

Kazala je kako Hrvatska u usporedbi s mnogim državama članicama UN-a ima prilično niske razine emisija po glavi stanovnika, ali kako su, unatoč tome, brza ratifikacija i stupanje na snagu sporazuma važni i u najboljem hrvatskom interesu. Najavila je kako će Hrvatska provesti mjere u okviru svojih obveza u Europskoj uniji te kako tijekom 2017. očekuje ratifikaciju sporazuma u Hrvatskom saboru.

“Među prvim smo zemljama koje izrađuju niskougljičnu strategiju koja je potpuno usklađena s obvezama iz Pariškog sporazuma“, kazala je Grabar-Kitarović te navela važnost suradnje sa znanstvenim i istraživačkim institucijama, predstavnicima poslovne zajednice i civilnim društvom.

Bitnim je navela ulaganje u nove tehnologije i obnovljivu energiju istaknuvši kako je cilj Hrvatske postati društvo temeljeno na zelenim tehnologijama. U tom prijelazu, dodala je predsjednica, vidimo priliku za gospodarski rast, povećanje zaposlenosti, povećanje sigurnosti opskrbe energijom te za opće poboljšanje kvalitete života.

Nužnim smatra izgradnju snažnih partnerstva kao potporu kolektivnim naporima, mobiliziranje resursa i ispunjavanje obveza.

“Iako nas dijeli udaljenost, granice i razina razvoja, svi hodamo po istom planetu, pijemo istu vodu i udišemo isti zrak. Klimatske promjene pogađaju sve nas bez obzira gdje smo”, kazala je hrvatska predsjednica.

Na kraju obraćanja, predsjednica je usvajanje Pariškog sporazuma ocijenila tek početkom dugog i teškog puta jer, kako je istaknula “ne možemo i dalje pretpostavljati da je netko drugi važniji, da nekog drugog treba kriviti”.

Pariškim sporazumom dogovorenim u prosincu prošle godine 195 država obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što znači da svijet treba okrenuti leđa fosilnim gorivima.

Komentiraj