Ministar kulture Berislav Šipuš i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar u srijedu su boravili na setu njemačkog filma “Winnetou” u mjestu Breze u zaleđu Novog Vinodolskog izgrađenom za potrebe toga filma, a ministar je ocijenio da su ovakvi projekti važni za hrvatsko gospodarstvo.

Film se snima na više lokacija u Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare Šipuš je istaknuo da je značajan rast takvih projekata počeo nakon zakonskih izmjena o fiskalnom poticanju audiovizualne industrije 2012. godine, dodavši da su subvencije za filmsku industriju porasle sa 6 do 8 milijuna kuna u 2013., na sadašnjih 32 do 34 milijuna.

 

  • Pozvao je filmaše da ostvaruju filmske projekte u Hrvatskoj, rekavši da je ovo zemlja koja omogućuje dobar boravak i rad. Za veći broj filmskih projekata u Hrvatskoj bilo bi nužno izgraditi veliki filmski studio, a o ostvarenju se počelo razgovarati prije mjesec dana.

 

Za realizaciju studija potrebna je velika površina te blizina prometne infrastrukture, rekao je Šipuš, dodavši kako su se spominjali Zadar i Split kao lokacije, a sad se razmatra i Jastrebarsko. Tamo ima više građevina, poput neiskorištenih skladišta. Lokalna samouprava bi za realizaciju takvog projekta mogla tražiti novce iz europskih fondova, a Ministarstvo će rado pomoći pri izradi projektne dokumentacije, kazao je ministar kulture Šipuš.

Ravnatelj HAVC-a Hribar rekao je da je snimanje “Winnetoua” o legendarnom indijanskom poglavici iz plemana Apaša, jedan od ozbiljnijih projekata u filmskom smislu u Hrvatskoj, ali i jedan od najzabavnijih.

Ocijenio je da produkcijska razina pokazuje moć europske filmske industrije. Govoreći o zaradi od ovakvih projekata, Hribar je kazao da je zarada u 2015. godini jednaka zbroju zarada u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Glavni producent njemačke produkcijske kuće Rat Pack, koja snima “Winnetou”, Christian Becker, izvijestio je da su pripreme za snimanje počele prije pet godina, a suradnju s HAVC-om ocijenio je izvrsnom.

Rekao je da su se odlučili osuvremenjenu inačicu “Winnetoua” snimati u Hrvatskoj zbog toga što su i izvorni filmovi ovog serijala snimljeni ovdje. Uz to, naveo je, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima se i danas mogu snimati westerni u krugu od 360 stupnjeva, jer ima lokacija bez kuća i tragova civilizacije.

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija kazao je da na snimanju filma sudjeluje oko 100 hrvatskih članova tima, od ukupno njih 300. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom i pomoći lokalnog stanovništva.

Tijekom boravka gostiju na filmskom setu koji predstavlja indijansko selo, za vrijeme zalaska sunca snimljeno je nekoliko kadrova indijanskog plesa.

 

  • Snimanje televizijskog filma “Winnetou” u tri nastavka je počelo 13. kolovoza a snima se, osim u Brezama, u Rijeci, Fužinama, Vranji na Učki, nacionalnim parkovima Krka i Paklenica na Velebitu. Snimanje završava 18. studenoga, a ukupna potrošnja u Hrvatskoj se procjenjuje na 45 milijuna kuna, dok su traženi poticaji 9 milijuna kuna.

 

“Winnetou” je priča o indijanskom poglavici iz plemena Apaša i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, a temelji se na romanima njemačkog književnika Karla Maya.

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića i prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera. Angažirano će biti više od 5000 statista.

Komentiraj

FOTO:HINA / Miljenko KLEPAC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.