Sirijski mirovni plan Turska neće smatrati obvezujućim ako bude ugrožena njezina sigurnost, rekao je u četvrtak premijer Ahmet Davutoglu i dodao da će u tom slučaju Ankara poduzeti “potrebne mjere” protiv sirijske kurdske milicije YPG-a i Islamske države (IS).

“Primirje nećemo smatrati obvezujućim kada se radi o situaciji u kojoj je ugrožena turska sigurnost, mi ćemo u tom slučaju poduzeti potrebne mjere i protiv YPG-a i protiv IS-a ako ocijenimo da je to potrebno”, rekao je Davutoglu na televiziji CNN Turk.

“Ankara je jedina koja može odlučiti o akcijama kada se radi o turskoj sigurnosti”, rekao je.
YPG i Islamska država žele podijeliti Siriju, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i dodao da je ključno očuvati teritorijalni integritet zemlje.
“Cilj PYD-a i YPG-a je jasan, kao i IS i oni žele podijeliti Siriju kako bi oformili svoju vlastitu upravu”, rekao je Cavusoglu za agenciju Anadolija.
PYD je političko krilo sirijske kurdske milicije.
“(Turska je dio) međunarodne skupine za potporu Siriji i naš cilj  nije podijeliti sirijski teritorij već zaštititi njezin teritorijalni integritet” rekao je Cavusoglu.
U istom je intervjuu kazao da će NATO dati veliki doprinos borbi protiv krijumčarenja ljudi u Europu svojim angažmanom u Egejskom moru gdje će pomoći Turskoj i Grčkoj.
Rekao je i kako se očekuje da će saudijski zrakoplovi stići u bazu Incirlik u četvrtak tijekom dana ili u petak.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.