Glavni brazilski tužitelj u utorak je optužio bivšeg predsjednika i bivšu predsjednicu, Luisa Inacia Lulu da Silvu i Dilmu Rousseff, zajedno s još šestero članova njihove Radničke stranke za korupciju i stvaranje zločinačke organizacije.

Tužitelj Rodrigo Janot tvrdi da je osmero članova brazilske Radničke stranke, uključujući Lulu i Rousseff, počinilo niz kaznenih djela vezanih uz državnu naftnu kompaniju Petrobras, poput organiziranja kartela, korupcije i pranja novca.

To su prve optužnice za kaznena djela protiv Dilme Rousseff koja je 2016. razriješena predsjedničke dužnosti zbog kršenja zakona o proračunu.

U dokumentu od 230 stranica podnesenom Vrhovnom sudu Lula se optužuje da je bio na čelu organizacije.

Lula, koji je još uvijek najpopularniji braziliski političar, već je bio osuđen i podnio je žalbu na osudu za korupciju koja bi ga onemogućila da se kandidira za predsjednika na izborima 2018. godine. Lula je suočen s još četiri druga procesa za korupciju.

Optužbe su proizašle iz istrage koja je otkrila da je skupina tvrtki podmićivala dužnosnike kako bi osigurale povoljne ugovore s Petrobrasom. Ta su otkrića pokrenula niz istraga koje su uzdrmale brazilski politički sustav i gospodarstvo.

Komentiraj

FOTO:EPA/NEY DOUGLAS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.