Američki meteorološki servis Accuweather jučer je objavio vremensku prognozu za sljedeća tri mjeseca. Najavljuje se značajna promjena vremena diljem Europe, ali nakon rujna.

U prognozi stoji da će i početak rujna biti bez padalina, s iznadprosječnim temperaturama, zbog čega će se nastaviti velika opasnost od požara. Nakon rujna na području Balkana i Italije očekuju se kiše, koje će u listopadu i studenom pogodovati poljoprivredi.

Sam jug Italije i Grčka još uvijek će biti na udaru vrućine te će padalina biti manje nego što je uobičajeno, a isto se očekuje i u Španjolskoj te Portugalu. Od Baltika do Ukrajine očekuje se topli početak jeseni.

U studenom će doći do velike promjene – dolaskom hladne fronte područje Ukrajine i Bjelorusije biti će u opasnosti od velikih snježnih oluja. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj početak jesenske sezone bit će suh, ali nastavak kjeseni donijet će povećanu mogućnost olujnih nevremena.

Krajem jeseni istočnu Europu zahvatit će prodor hladnog zraka, koji bi mogao nekim dijelovima donijeti i snijeg. Nakon ljeta punog padalina i značajnih poplava područja od Francuske do Poljske uživat će početkom jeseni u lijepom i suhom vremenu te temperaturama višim od prosjeka. Ali, ta će promjena trajati tek kratko. Već u listopadu se očekuje kišovito vrijeme.

Padalina će u studenome pak biti nešto manje od prosjeka, ali bi hladni zrak mogao bi znatno sniziti temperature te zaprijetiti i snijegom na potezu od istočne Njemačke do Poljske.

Komentiraj